СтрељаштвоСтрељаштво је стандардни спорт у програму модерних Олимпијских игара. Светска спортска стрељачка федерација (ISSF) данас броји преко 160 земаља чланица и спада у најраширеније спортове.

Већ на 1. Олимпијским играма у Атини 1896. године стрељаштво је било на програму такмичења. Од тада такмичење у стрељаштву је остало у програму Олимпијских игара и данас.

Прво стрељачко удружење на територији данашње Србије је основано у Белој Цркви 1777.године, под називом Стрељачко друштво у Белој Цркви. Ради обуке одређеног броја становника, које је Магистрат морао ставити у службу граничарском пуку у случају потребе, изграђена су од 1788 – 1818.године многа стрелишта. После тога грађанство је прихватило стрељаштво као разоноду и спорт. Стрељачка удружења у другим градовима су основана у Новом Саду 1790, Панчеву 1813, Београду 1851, Митровици 1871, Земуну 1872, Ваљеву и Неготину 1880, Нишу, Зрењанину и Крагујевцу 1881.

Прво званично такмичење у стрељаштву у Србији одржано је 1886. Под називом „Прво земаљско гађање“. Први савез стрељачких удружења на Балкану је Савез стрељачких дружина Краљевине Србије, основан 1887, а у Међународни стрељачки савез примљен је 1909. Прво међународно такмичење на коме су учествовали стрелци Србије је Светско првенство 1909. У Хамбургу у гађању војничком пушком.

Стрељаштво као спорт заступљен је и у Војсци Републике Србије. Некада сваке године, а данас сваке четврте организује се Првенство Војске Србије, на коме се такмичари у стрељаштву такмиче у гађању из пиштоља и аутоматске пушке у мушкој и женској конкуренцији. Да би такмичари учествовали на Првенству Војске морају да се квалификују у предтакмичењима за учешће на првенству у оквиру својих јединица и установа.

Војни стрелци наступају и на такмичењима у организацији Међународног савета за војне спортове (CISM). Највећи успех стрелаца Војске Србије забележен је на Првим светским кадетским играма одржаним од 17. до 24. октобра 2010. на теренима Војне академије Копнене Војске „Kara Harp Oguli“ у Анкари у Турској, на којем су стрелци-кадети Војне академије у конкуренцији 27 земаља освојили укупно два екипна пехара и две појединачне медаље.

Војни стрелци наступају и на такмичењима по позиву од стране оружаних земаља других држава.Екипа Војске Србије освојила је прво место у екипном пласману и прво место у појединачном пласману (заставник I класе Јовица Бубало) на такмичењу у стрељаштву одржаном у Великој Британији 2016. године, које је организовала Прва дивизија Копнене војске Велике Британије у дисциплини са пиштољем Glok 17 у конкуренцији 23 тима.

На седници Спортске чете ВА КоВ 21.05.1957. године донета је једногласна одлука о формирању стрељачке дружине Војне академије „Академац“. Клуб је основан ради наступа стрелаца из система одбране на званичним такмичењима Стрељачког Савеза Србије. Чланови клуба су кадети Војне академије, а са њима наступају и други припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и чланови њихових породица. Клуб има богату историју, његови чланови су вишеструки државни шампиони, освајачи европских и светских медаља, учесници олимпијских игара, као и добитници бројних признања и награда у области спорта. Стрељачки клуб "Академац је актуелни четвороструки првак Србије у гађању пиштољем средишњег паљења (2015, 2016, 2017 и 2018. године), добитник бројних признања и награда у области спорта. Најистакнутији стрелац је Димитрије Гргић, који је на светској ранг листи седми ваздушним пиштољем, а на европској ранг листи трећи у дисциплини МК пиштољ, док је ваздушним пиштољем на шестом месту. Заставник I класе Мудринић Саша је државни рекордер у дисциплини ПСП, учесник Европског првенства и актуелни државни шампион у дисциплини ПСП.

На Војној академији сваке године одржава се меморијални турнир у стрељаштву у знак сећања на покојног потпуковника Иштвана Пољанца. Први турнир одржан је априла 2015. године. Био је затвореног типа, само за чланове стрељачког клуба „Академац“, са идејом да сачува од заборава лик Иштвана Пољанца. Турнири 2016. и 2017. године одржани су на националном нивоу, у коме су се за медаље надметали најбољи стрелци у земљи. Турнир је 2018. године попримио међународни карактер на коме је учествовало преко 200 стелаца из шест земаља окружења.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.03.2019
Промо спот - 5. интернационални меморијални турнир "Иштван Пољанац", 12-14 април 2019. године