StreljaštvoStreljaštvo je standardni sport u programu modernih Olimpijskih igara. Svetska sportska streljačka federacija (ISSF) danas broji preko 160 zemalja članica i spada u najraširenije sportove.

Već na 1. Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine streljaštvo je bilo na programu takmičenja. Od tada takmičenje u streljaštvu je ostalo u programu Olimpijskih igara i danas.

Prvo streljačko udruženje na teritoriji današnje Srbije je osnovano u Beloj Crkvi 1777.godine, pod nazivom Streljačko društvo u Beloj Crkvi. Radi obuke određenog broja stanovnika, koje je Magistrat morao staviti u službu graničarskom puku u slučaju potrebe, izgrađena su od 1788 – 1818.godine mnoga strelišta. Posle toga građanstvo je prihvatilo streljaštvo kao razonodu i sport. Streljačka udruženja u drugim gradovima su osnovana u Novom Sadu 1790, Pančevu 1813, Beogradu 1851, Mitrovici 1871, Zemunu 1872, Valjevu i Negotinu 1880, Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu 1881.

Prvo zvanično takmičenje u streljaštvu u Srbiji održano je 1886. Pod nazivom „Prvo zemaljsko gađanje“. Prvi savez streljačkih udruženja na Balkanu je Savez streljačkih družina Kraljevine Srbije, osnovan 1887, a u Međunarodni streljački savez primljen je 1909. Prvo međunarodno takmičenje na kome su učestvovali strelci Srbije je Svetsko prvenstvo 1909. U Hamburgu u gađanju vojničkom puškom.

Streljaštvo kao sport zastupljen je i u Vojsci Republike Srbije. Nekada svake godine, a danas svake četvrte organizuje se Prvenstvo Vojske Srbije, na kome se takmičari u streljaštvu takmiče u gađanju iz pištolja i automatske puške u muškoj i ženskoj konkurenciji. Da bi takmičari učestvovali na Prvenstvu Vojske moraju da se kvalifikuju u predtakmičenjima za učešće na prvenstvu u okviru svojih jedinica i ustanova.

Vojni strelci nastupaju i na takmičenjima u organizaciji Međunarodnog saveta za vojne sportove (CISM). Najveći uspeh strelaca Vojske Srbije zabeležen je na Prvim svetskim kadetskim igrama održanim od 17. do 24. oktobra 2010. na terenima Vojne akademije Kopnene Vojske „Kara Harp Oguli“ u Ankari u Turskoj, na kojem su strelci-kadeti Vojne akademije u konkurenciji 27 zemalja osvojili ukupno dva ekipna pehara i dve pojedinačne medalje.

Vojni strelci nastupaju i na takmičenjima po pozivu od strane oružanih zemalja drugih država.Ekipa Vojske Srbije osvojila je prvo mesto u ekipnom plasmanu i prvo mesto u pojedinačnom plasmanu (zastavnik I klase Jovica Bubalo) na takmičenju u streljaštvu održanom u Velikoj Britaniji 2016. godine, koje je organizovala Prva divizija Kopnene vojske Velike Britanije u disciplini sa pištoljem Glok 17 u konkurenciji 23 tima.

Na sednici Sportske čete VA KoV 21.05.1957. godine doneta je jednoglasna odluka o formiranju streljačke družine Vojne akademije „Akademac“. Klub je osnovan radi nastupa strelaca iz sistema odbrane na zvaničnim takmičenjima Streljačkog Saveza Srbije. Članovi kluba su kadeti Vojne akademije, a sa njima nastupaju i drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i članovi njihovih porodica. Klub ima bogatu istoriju, njegovi članovi su višestruki državni šampioni, osvajači evropskih i svetskih medalja, učesnici olimpijskih igara, kao i dobitnici brojnih priznanja i nagrada u oblasti sporta. Streljački klub "Akademac je aktuelni četvorostruki prvak Srbije u gađanju pištoljem središnjeg paljenja (2015, 2016, 2017 i 2018. godine), dobitnik brojnih priznanja i nagrada u oblasti sporta. Najistaknutiji strelac je Dimitrije Grgić, koji je na svetskoj rang listi sedmi vazdušnim pištoljem, a na evropskoj rang listi treći u disciplini MK pištolj, dok je vazdušnim pištoljem na šestom mestu. Zastavnik I klase Mudrinić Saša je državni rekorder u disciplini PSP, učesnik Evropskog prvenstva i aktuelni državni šampion u disciplini PSP.

Na Vojnoj akademiji svake godine održava se memorijalni turnir u streljaštvu u znak sećanja na pokojnog potpukovnika Ištvana Poljanca. Prvi turnir održan je aprila 2015. godine. Bio je zatvorenog tipa, samo za članove streljačkog kluba „Akademac“, sa idejom da sačuva od zaborava lik Ištvana Poljanca. Turniri 2016. i 2017. godine održani su na nacionalnom nivou, u kome su se za medalje nadmetali najbolji strelci u zemlji. Turnir je 2018. godine poprimio međunarodni karakter na kome je učestvovalo preko 200 stelaca iz šest zemalja okruženja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.03.2019
Promo spot - 5. internacionalni memorijalni turnir "Ištvan Poljanac", 12-14 april 2019. godine