Стрељаштво - Учешће на CISM такмичењимаНакон пријема у Међународни савет за војне спортове (2003. године) није било тешко да се стрељаштво укључи у новонастале токове.

Наиме, стрељаштво као базичан спорт у војсци има дугогодишњу и јаку традицију декадама уназад. Сваке године или сваке друге године организовала су се војничка такмичења у армијским областима и свеармијска првенства где су се спортисти окупљали и одмеравали снаге. У стрељаштву су биле дисциплине војничка пушка и војнички пиштољ, прецизна и брза паљба.

Та су такмичења увек била уско везана и са ''цивилним'' стрељачким савезима државе, република и градова зависно од места где су се одржавала. Ради непристрасности, у већини случајева, судије су били највишег ранга из Стрељачког савеза па су примедбе биле сведене на минимум или их није било.
Са тако богатом традицијом, многим стрелцима који су били у самом врху стрељачког спорта одлучено је да се војна екипа у стрељаштву - пиштољ, по први пут упути на регионално војно такмичење.
 
Година 2004.
 
Република Бугарска је била домаћин регионалног првенства у стрељаштву од 31. маја до 06. јуна 2004. године. Припреме за одлазак почеле су почетком маја 2004. године у пиштољском стрелишту Војне академије и Стрелишту ''Царева ћуприја'' где су нам спортски радници Стрељачког савеза Србије обезбедили услове што приближније такмичарским. Окупљена је екипа од 9 стрелаца, техничким руководиоцем, тренером и шефом делегације као и возачем комбибуса.
 
Шеф делегације пк Шакотић Радован, технички руководиоц мј Слободан Стевановић, тренер пп Митја Гргић који је припремао екипу и стрелци: потпуковник Бобић Душан, мајор Бечаговић Томислав, мајор Милашевић Драган, капетан 1 класе Нововић Жељко, капетан Ковачевић Раде, поручник Милановић Слободан, питомац Смиљанић Никола, заставник Муратовић Михад и војник у резерви Миљковић Милорад.
 
Смештај свих делегација (држава) био је у познатом скијалишту Боровец у Бугарској који је 60 км од Софије где се на стрелишту ''Пампорово'' одржавало такмичење. Од 14 држава учесница такмичења, њих 11 је учествовало и са екипама жена.
 
Разлика у такмичењу између екипа мушкараца и екипа жена је у томе што мушке екипе пуцају са пиштољима великог калибра (до 9 мм) док жене пуцају малим калибром (искључиво 5,6 мм).
 
Једна дисциплина стрељаштва састоји се из два дела. Од укупно 60 метака у првом делу пуца се 30 метака прецизне паљбе а у другом делу 30 метака брзе паљбе. Брза паљба се пуца тако да стрелац држи руку под углом од 45 степени према доле и након окретања мета или паљења зеленог светла, које траје 3 секунде, стрелац мора подићи руку, нанишанити у мету и извршити опаљење. Након тога следи пауза од седам секунди и цео поступак са дизанјем руке, нишањењем и опаљењем се понавља пет пута.
 
Пошто се екипа први пут нашла на међународном војном такмичењу морало се много тога учити на лицу места, од техничке контроле оружја пре почетка такмичења до решавања спорних хитаца од стране жирија који је био састављен од чланова делегација који имају међународну судијску лиценцу. У жириу су били судије из Шпаније, Чешке и Србије што је велико признање за нашу државу.
 
Обзиром да нам је КСС ''Полицајац'' позајмио пиштоље и револвере и да смо се борили се Европском елитом резултати су били задовољавајући и нашли смо се при средини табеле, како појединачно тако и екипно.
 
Затварање првенства, додела медаља и диплома, као што је обичај, био је у свечаним униформама где се видела сва разноликост регионалних војски. Уз вечеру, плес и заједничко сликање домачин је приредио много лепих тренутака, уложио много труда и залагања како би нам боравак остао у лепом сечању.
 
Година 2005.
 
Мушка екипа у пиштољу се у времену од 22. марта до 05. априла у гарнизону Кумбор припремала за одлазак на регионално првенство у стрељаштву у Републику Чешку – Плзен. Такмичење се одржава од 24. до 30. априла.
 
Екипа Војске Србије и Црне Горе у саставу пк Шакотић Радован шеф мисије, такмичари пп Бечаковић Томислав, кп Ковачевић Раде, пт Косановић Владимир и зс Муратовић Михад заступали су боје наше заставе.
 
Иако ослабљени стрелци су постигли очекиване резултате и пласирали се на 7. место екипно од 11 екипа колико их је учествовало на такмичењу
 
Прво такмичење у оквиру ЦИСМ где су наступале наше жене било је исте године у Марибору Р Словенија. На отвореном Првенству војске Словеније од 20. до 24 јуна 2005. године, наступила је екипа Војске Србије и Црне Горе са шефом мисије пк Шћекић Зораном и стрелцима у саставу: Наташа Јовановић, Ирена Огњановић и Сања Ивановић, тренер за пиштољ Митја Гргић, тренер за пушку Љиља Милосављевић и технички руководиоц Лела Марић.
 
Припреме за такмичење почеле су још у априлу 2005. године на стрелишту Бубањ поток, а гађало се са аутоматским пушкама 7,62 мм М 70 и са пиштољима 9 мм ЦЗ 99.
 
Домачин такмичења Војска Р Словеније нам је обезбедио оружје за такмичење тако да нисмо имали потребе за ношењем свог оружја и компликоване процедуре на два гранична прелаза.
 
У Републици Словенији се такмичило са АП 7,62 мм на које смо навикли али у гађању пиштољем сусрели смо се са новим оружјем. Пиштољ 9 мм Берета 92, је за нас био нов па су се девојке морале прилагодити на њега на самом службеном тренингу пре такмичења.
 
Поред почетних тешкоћа припреме су уродиле плодом и девојке су се сјајно показале заузевши 1 место екипно и заузеле сва три места на победничком постољу у појединачној конкуренцији. Златну медаљу освојила је Сања Ивановић, сребрну Наташа Јовановић и бронзану Ирена Огњановић.
 
Домаћин се потрудио да нам у заједничком дружењу покаже Марибор и околину а приредио је ручак за шефа делегације пк Шчекић Зорана и чланове делегације.
 
Након пријатног дружења са домаћинима и враћања оружја које су нам позајмили били смо спремни за повратак. Војска Словеније нам је као поклон напунила резервоар са горивом за аутобус како би се без проблема вратили до Београда.
 
Година 2006.
 
Шеф делегације СЦГ при ЦИСМ пуковник Бранко Бошковић је одредио женску екипу у стрељаштву да учествује на 41. Светском војном првенству у стрељаштву које се одржава у гарнизону Рена у Норвешкој од 21. до 28. јуна 2006. године.
За шефа мисије одређен је пуковник Зоран Грујић, тренери пк Митја Гргић и Љиља Милосављевић, стрелци-такмичари водници 1. класе Наташа Јовановић, Ирена Огњановић, Сања Ивановић и вс Радмила Гргић.
 
На Светском војном првенству учествовало је 47 држава и преко 40 стрелкиња у категорији пиштољ. Све су то стрелци који се иначе такмиче на цивилним такмичењима ИССФ, учесници Светских купова, Светских првенстава и Олимпијада, актуелни рекордери света у екипној и појединачној конкуренцији а првенствено представљају своје земље на такмичењима ЦИСМ. Припадници су војних спортских јединица или школа стрељаштва, тренери и инструктори у земљама које представљају.
 
Резултати су били испод очекивања јер смо на такмичењу имали пех са оружјем које се кварило и правило застоје. Оружје старо преко 30 година а много коришћено. Упркос томе били смо задовољни са наступом наших стрелаца иако су се борили против елите светског стрељаштва.
 
Да би могли некако парирати светским стрелцима на светском војном првенству или светским војним играма потребно је ново оружје, квалитетна муниција и електронске мете на којима би се стрелци могли припремати кроз дужи временски период.
 
Година 2007.
 
Сва средства која су била планирана за ЦИСМ такмичења у 2007. години су усмерена за 4. светске војне игре у Индији. Шеф делегације Србије при ЦИСМ генерал-мајор Видосав Ковачевић је одредио мисију за пут на 4. Светске војне игре.
 
У Индију је путовала делегација од 22 професионална војника, 3 студента ВА, 3 војника на одслужењу војног рока и 2 цивилна лица-припадника резервног састава. Такмичили су се у дисциплинама, падобранство, стрељаштво, џудо, атлетика и војни пентатлон.
 
Шеф мисије у Индији био је пк Митја Гргић уједно и тренер за стрељаштво.
 
У стрељаштву се такмичила екипа мушкараца пиштољ у саставу: капетани 1 класе Раде Ковачевић и Дражен Пожар, капетан Слободан Милановић и стари водник Саша Мудринић.
 
Индивидуално у конкуренцији жена такмичила се водник 1 класе Ирена Огњановић.
 
Екипни пласман у дисциплини 30+30 мушкарци био је 30. место од 34 екипе а у дисциплини војна брза паљба екипно 27. место од 32 екипе. У индивидуалној конкуренцији мушкараца најбоље се пласирао раде Ковачевић који се пласирао у финале и заузео 30 место са личним рекордом 574 круга што је 2 круга мање од државног рекорда.
 
У финалу за жене Ирена је заузела 36. место и са 540 кругова постигла свој лични рекорд.
Светске војне игре у граду Hiderabad у провинцији Andra Pradeš отворила је председница индије а затворио је Министар одбране Индије
 
Година 2009.
 
Шеф делегације Србије при ЦИСМ, државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић одредио је Мисију Р Србије за учешће на 44. светском првенству у стрељаштву у Загребу – Р Хрватска од 10. – 17. августа 2009. године.
 
Базичне припреме и непосредне припреме одржане су на стрелишту Војне академије и стрелишту Стрељачког савеза Србије-Царева Ћуприја у времену од 26. 02. до 09. 08. где је извршена селекција из ширег избора стрелаца у обе дисциплине.
 
Мисија Р. Србије у саставу, шеф мисије пк Зоран Шћекић, тренери пк Митја Гргић и пп Иштван Пољанац, такмичари мј Дражен Пожар, пр Саша Петровић, св 1. кл Саша Мудринић и такмичарке св Ирена Огњановић, св Наташа Јовановић и св Сања Ивановић кренули су на пут 10. августа 2009. године.
 
На такмичењу у Загребу наша екипа мушкараца поправила је пласман и за пет места се попела у односу на Светске војне игре у Индији. Заузели су екипно 25 место од 34 екипе.
 
Девојке су заузеле екипно 13. место од 19 екипа у дисциплини спорт пиштољ док се у дисциплини војна брза паљба (коју нисмо ни тренирали) у квалификације пласирала Сања Ивановић и заузела 37 место.
 
На светском војном првенству у Загребу учествовале су 44 државе света и представник ЦИСМ за стрељаштво генерал-мајор Јохан Пухер је честитао домачину на успешном такмичењу и нагласио да је ово првенство са највише држава учесница до сада.
 
Година 2010.
 
На иницијативу генералног секретара ЦИСМ по први пут су уведене у Календар ЦИСМ Светске војне кадетске игре. Прве кадетске игре одржане су у Анкари – Турска. Домачин је била њихова војна академија КоВ и Војне полиције.

На кадетским војним играма у стрељаштву кадети се такмиче ваздушним оружјем, тј ваздушним пиштољима и ваздушним пушкама. Наша репрезентација је захваљујући министру одбране набавила, након 40 година, ново оружје светске класе. Ваздушне пиштоље и ваздушне пушке престижне марке ''Steyr''.
Стрељачке јакне и панталоне као и рукавице позајмили смо од стрељачких клубова, Полицајац, Партизан и Црвена звезда.

На пут у Анкару кренуло се аутобусом. Шеф мисије пк Драган Ђини а за стрељаштво тренери пп Иштван Пољанац – пушка и пк Митја Гргић – пиштољ.
Екипу у стрељаштву сачињавали су:

Екипа кадети пушка: кадет Александар Павловић, кадет Богосав Кошанин и кадет ВМА Илија Ранчић.
 
Екипу кадеткиња пушка сачињавале су кадет Вања Мрђа, кадет Ида Попесков и кадет Кристина Бабић.
 
Екипу кадеткиња пиштољ сачињавале су кадет Милица Милосављевић, кадет Гордана Сарић и кадет Тања Тачић
 
Екипа жена пиштољ освојила је екипно 2. место у саставу кадет Милосављевић Милица, кадет Сарић Гордана и кадет Тачић Тања
Појединачно жене пиштољ: 3. место освојила је кадет Тачић Тања.

Екипа жене пушка освојила је екипно 3. место у саставу кадет Мрђа Вања, кадет Бабић Кристина и кадет Попесков Ида.

Појединачно мушкарци пушка: 3. место освојио је кадет ВМА Ранчић Илија.

На 1. светским кадетским играма у Анкари – Турска, наша екипа Војне академије у стрељаштву је била најтрофејнија од свих спортова у којима смо учествовали.
Година 2011.
 
Пете светске војне игре организоване су у Риу де Женеиру – Бразил. Због неадекватног системског решења финансирања Делегације Србије при ЦИСМ и оскудних финансијских средстава Шеф делегације Србије при ЦИСМ, државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић одлучио је да на 5. светске војне игре у Бразил поведе из стрељаштва три представника капетана Сашу Петровића и кадеткињу Војне академије Тању Тачић као и тренера пк Митју Гргића.
 
Од осталих спортова поред стрељаштва државу и војску Србије представљали су још атлетика и џудо.
 
Резултати који су остварени на такмичењима били су :
У мушкој конкуренцији у квалификацији за финале кап Петровић ''убио'' је 572 круга и пласирао се за финално гађање. У финалу пуцао је 574 круга и заузео је 37 место од укупно 137 такмичара.
У женској конкуренцији у квалификацијама за финале кадет Тачић Тања је пуцала 541 круг и пласирала се у финале. У финалу за жене пуцала је 542 круга и поправила свој лични рекорд, заузела је 35. место од укупно 52 такмичарке.
 
 
Година 2015.  
 
На 6. Светским војним играма у Кореји 2015. године Делегација Републике Србије требала је да наступи са шест такмичара. Међутим у Кореју због породичних обавеза није отпутовао мајор Милановић Слободан, док пуковник Раде Ковачевић није наступио због повреде. Наступили су заставник прве класе Мудринић Саша и три припаднице Стрељачког Савеза Србије Јасмина Миловановић, Александра Ристовић и Даница Рашета. Конкуренција је била изузетна јака али су наши такмичари то и знали са искуства из претходних такмичења. Најбољи резултат остварила је Јасмина Миловановић која је заузела укупно 13. место са упуцаних 579 кругова. У екипном пласману женска екипа је дуго била у борби за медаље али је на крају попустила и завршила такмичење у првој трећини табеле. Заставник прве класе Саша Мудринић забележио је наступ у финалу у коме је заузео 42. место са резултатом од 569 кругова.
 
Година 2018.
 
У периоду између 2015. године и 2018. године дошло је до смене генерација у војној стрељачкој репрезентацији. Дугогодишњи вођа пуковник Митја Гргић отишао је у пензију, а кормило репрезентације привремено преузима пуковник Дејан Куртов. Стрелци пропуштају светско првенсто у Катару 2017. године. У овом периоду стасавају нови стрелци који ће први међународни деби имати на јубиларном 50. светском првенству у Швајцарској средином 2018. године. Војна репрезентација наступила је са укупно 4 такмичара. Мушку екипу на пиштољу чили су потпоручник Петар Николић, заставник прве класе Саша Мудринић и кадет Срђан Матовић, код жена једина представница била је потпоручник Тамара Ђорђевић. Вођа екипе био је пуковник Дејан Куртов. Без организованих припрема, са ограниченим количинама муниције и са веома младим саставом нису се могли очекивати резултати вредни медаља али су постигнути ипак били на прогнозираном нивоу. Заставник Саша Мудринић био је најуспешнији са 565 кругова. Екипно репрезентација је заузела 26. место у конкуренцији 36 земаља.