Стрељачки клуб „Академац“Формиран 21. маја 1957. године, једногласном одлуком на седници Спортске чете Војне академије Копнене Војске, ''Академац'' се оснива са циљем јединственог наступа стрелаца из система одбране на званичним такмичењима Стрељачког Савеза Србије. За првог председника клуба изабран је Лешнак Драго. Садашњи председник је пуковник Дејан Куртов, док послове техничког секретара обавља поручник Петар Николић.
Основу клуба чине кадети Војне академије у Београду (Слика 2).  Са њима тренирају и наступају и други припадници Министарства одбране и Војске Србије, као и чланови њихових породица. Један од утицајнијих таквих чланова је и пуковник у пензији мр Митја Гргић, чији је син најуспешнији члан овог клуба. Димитрије Гргић (слика 2), олимпијац и репрезентативац, члан спортске јединице МО и ВС је на последњим олимпијским играма у Риу заузео 9. место. Да се ради о  изузетно квалитетном и трофејном стрелцу говори чињеница да на актуелној европској ранг листи заузима 4. место односно да на ранг листи светске стрељачке федерације заузима 6. место у дисциплини ваздушни пиштољ.

Стрељачки клуб ''Академац'' има богату историју чији су чланови, поред Димитрија Гргића, такође вишеструки државни шампиони и рекордери, освајачи европских и светских медаља, као и добитници бројних признања и награда у области спорта.

Многи председници, управни одбори и чланови клуба, својим истакнутим радом, несебичним залагањем и високом стручношћу су допринели развоју стрељаштва, буђењу спортског духа, развијању витешких врлина, изградњи безбедносне културе у безбедном и сигурном ношењу и употреби, како спортског, тако и другог оружја.

Више на страници www.akademac.rs.