РвањеРвање представља један од најстаријих облика борбе. Први рвачки трагови појављују се још пре 15 000 година и то на пећинским цртежима. Вавилонски и египатски рељефи приказују рвање јако слично данашњем, а књижевне референце јављају се већ у Старом завету и древним индијским Ведама. У Књизи Постанка, казује се да се патријарх Јаков рвао са Богом или анђелом. Хомерова Илијада, у којој Хомер говори о Тројанском рату из 12. или 13. века пре нове ере, такође садржи наводе о рвању. Индијски епови Рамаиана и Махабхарата такође садрже референце о борилачким вештинама, у којима се налази и само рвање. У старој Грчкој рвање је заузимало истакнуто место у легенд и књижевности. Такмичење у рвању, у многим аспектим брутално, било је фокус спорта древних Олимпијских игара. Стари Римљани такође су узимали доста од грчког рвања, али су елиминисали већину њихове бруталности.

Током средњег века рвање је остало популарно и уживало је у покровитељству многих краљевских породица, укључујући Француску, Јапан и Енглеску.

Рани британски досељеници у Америци су са собом донели јаку традицију рвања. Насељеници су такође сматрали да је рвање било популарно и међу индијанцима. Аматерско рвање је цветало током раних година северноамеричких колонија и служило је као популарна активност на сеоским сајмовима, празничним прославама и војним вежбама. Први организовани национални турнир у рвању одржан је у Њу Јорку 1888. године. Рвање је такође био догађај на свим модерним олимпијским играма почев од 1904. године и такмичења у Ст. Луису.

Међународно управно тело за спорт, UWW, основано је 1912. године у  Антверпену, у Белгији, као Међународна федерација стилова удруженог рвања (International Federation of Associated Wrestling Styles (FILA) ). Прво НЦАА првенство такође је одржано 1912. у Амесу, Ајова (САД).
 
Стилови рвања

Грчко-Римски стил
Меч у грчко-римском стилу је међународна дисциплина и олимпијски спорт. У њему је забрањено држати противника испод појаса, изводити излете и активно користити ноге у извођењу било које акције. Недавне измене грчко-римског стила повећавају могућност и стављају нагласак на експлозивна бацања. Причвршћавање противникових плећки или прављење разлике од 7 поена су начини за добијање борбе. Један од најпознатијих рвача овог стила је Александар Карељин из Русије.

Слободан стил
Рвање слободним стилом је међународна дисциплина и олимпијски спорт, како за мушкарце тако и за жене. Овај стил дозвољава употребу ногу у нападу или одбрани. Победу у овом стилу односи рвач који противника прикује за струњачу или направи разлику од 10 поена.


Аматерски панкратон стил
Панкрација, од грчких речи пан и кратос, што значи “Онај који контролише све”. Аматерски панкратон заправо је претеча данашњег ММА.


Рвање на песку
Најмлађи стил рвања, признат од стране ФИЛЕ 2004 године. Међународна правила измењена су 2015. године од стране УWW-а, са тренутним правилима која дозвољавају рвачима да добијају бодове преко уклањања, гурајући противника ван граница, или доводећи противника на леђа. Сваке године се одржава светско првенство у рвању на песку.
 У Министарству одбране и Восци Србије рвање је кроз физичо вежбање и тренинг присутан већ дуги низ година као један од основа обуке припадника Специјалних јединица и јединица Војне полиције, али и кадета Војне академије. У такмичарском облику у скоријој историји се појављује на међународном такмичењу и то на 7. Светским војним играма у Кини 2019. године, где су репрезентативци МО и ВС, Виктор Немеш и Мате Немеш, у рвању грчко-римским стилом, остварили изузетан успех освојивши укупно две бронзане медаље у дисциплини рвање грчко-римским стилом, у својим тежинским категоријама категоријама (Мате Немеш у категорији до 67 килограма, а Виктор Немеш у категорији до 77 килограма).