Теквондоtekvondo.jpgТеквондо је корејска борилачка вештина настала 40-тих година двадесетог века спајањем различитих вештина које су се вежбале у то време. Њено име долази из речи Тае што значи ударити ногом, Кwon што значи ударити руком и што значи пут. Теквондо је ударачка вештина коју одликују атрактивне ножне технике и брзина. Дисциплина која нам показује начине јачања нашег духа и животне енергије тренирањем нашег тела и ума. Данас се теквондо сматра једном од најпопуларнијих борилачких вештина и спортова, један је од званичних спортова на Олимпијади, а број вежбача у свету процењује се и навише од  100 милиона.

Историја борилачких вештина у Кореји је врло дуга. Кореја је била подељена на три краљевства: Шила, Когурјо и Пекче. Сва три краљевства су имала јаке војске које су изучавале вештину ненаоружане борбе. У то време вештина се звала хва-ранг-до или субак. Субак се развио у вештину текјон, која се често користила на војним демонстрацијама и турнирима на којима су се ратници могли доказати у међусобном надметању. Краљевства се уједињују, а такмичења се користе за проналажење талентованих војника или именовању војника у официре. Кроз векове текјон развија много специфичних ножних техника. Текјон постаје занимација нижих слојева друштва и остаје као народна игра до двадесетог века.

vesti_(3823)_Održano Prvenstvo Beograda u tekvondou.jpgПо завршетку Другог светског рата, у Кореји отварају се школе борилачких вештина. Школе нису биле повезане, а вештину коју су изучавали називали су разним именима. Кроз утицај текјона вештина поприма многе специфичне ножне технике, али се подучава подразличитим именима, формама, звањима која нису уједињена. Власници школа уједињују њихове стилове у  јединствену корејску борилачку вештину која је имала назив текодо, али се убрзо мења у теквондо.

1961. године основана је Корејска Теквондо Унија као прва организација која 1965. Године мења име у Кореа Теквондо Асоцијација, назив који има и данас. Номинација текнвондо-а као националне борилачке вештиве 1971. Године под називом Кукивон да би се користио као централни штаб и седиште теквондо такмичења. 1973. Године основана је Светска Теквондо Федерација, а исте године одржано је светско првенство у теквондо-у. 1976. Године теквондо је прихваћен од стране Савета за војни спорт (CISM). Светска теквондо федерација је призната од стране међународног олимпијског комитета 1980. године, тада теквондо постаје олимпијски спорт. У  Србији се теквондо вежба од 1979. године, а теквондо савез Србије основан је 1985. године. Данас се савез зове Теквондо Асоцијација Србије.

Теквондо је као званични олимпијски спорт дебитовао 2000. године. Светска теквондо федерација увела је светско паратеквондо првенство 2009. године. Теквондо је постао званичан спорт скоро свих међународних спортских и континенталних игара. Светска теквондо федерација сада има око 205 чланица из целог света, а направила је напор да учини теквондо спортом за све, без обзира на пол, расу, године, религију или културу.

У Министарству одбране и Војсци Србије теквондо је кроз физичо вежбање и тренинг присутан већ дуги низ година као један од основа обуке припадника Специјалних јединица и јединица Војне полиције, али и кадета Војне академије. У такмичарском облику у скоријој историји се први пут појављује на међународном такмичењу и то на 7. Светским војним играма у Кини 2019. године, где је припадница репрезентације МО и ВС, олимпијска вицешампионка Тијана Богдановић, остварила запажен резултат освојивши пето место у својој конкуренцији.