СкијањеВојна скијашка репрезентација Републике Србије је званично формирана 2010.године, непосредно пред 1.Војну зимску олимпијаду која је одржана у Италији (Аоста, 2010. године).

Репрезентација, која је на своје прво такмичење отишла у пуном саставу мушке и женске екипе (по три такмичара), освојила је историјско екипно 3.место у дисциплини слалом, а освајачи бронзане медаље су били:  Поручник Дениел Пешић (капитен), пoтпоручник Дарко Јеремић и припадник резервног састава Владислав Мандић.
 
Ово историјско одличје биће упамћено и због чињенице да се међу бројним такмичарима, који су стигли са упрво завршене Зимске олимпијаде у Ванкуверу, нашао и велики број освајача медаља. Међу такмичарима који су освојили медаље, био је и актуелни олимпијски шампион Г.Разоли (Италија), где је са својим сународницима освојио златну медаљу и на овом такмичењу.

Дисциплине у којима се такмиче наши репрезентативци су слалом и велеслалом. Правила на свим такмичењима су усклађена са FIS правилима (International Ski Federation ), односно истим која важе на званичним светским такмичењима. Напоменућемо да је конкуренција, са којом се наши спортисти сусрећу на међународним такмичењима, (а чине их најбољи скијаши на свету, практично то су професионалци који се такмиче на светском купу, најјачем такмичењу на свету), изузетно тешка, јер су управо они запослени у војсци као припадници формираних спортских водова, и једина обавеза према својој организацији/држави, је учешће и на војним такмичењима, која се одржавају 1-2 пута годишње.
 
Индивидуална борба са оваквим професионалним предзнаком је јако тешка, јер су то спортисти који проведу и до 250 дана годишње на снегу, у поређењу са 2-3 недеље годишње које наши репрезентативци проведу на тренинзима, углавном на Копаонику.
 
Наша земља нема традицију у алпским спортовима, као што је случај са другим гранама спорта, али у последње време је направљено неколико значајних помака. У протекле 4 године, сарадња између наше најбоље скијашице Невене Игњатовић и војног скијашког тима, резултирало је формирањем војно-цивилног тима у којем је и капитен војне репрезентације Пешић др Дениел, а за време ове сарадње су постигнути историјски резултати у скијању за нашу земљу, али и што је такође важно, направљена је јака веза између цивилне (Скијашки Савез Србије), и војне скијашке репрезентације.
 
Специфичност овог спорта је и у софистицираној опреми која је у сталној модернизацији, практично за сваку сезону излазе нови модели опреме (који прате FIS правила), што изискује изнова набавку и опремање екипе. Сву опрему од првих дана формирања су углавном обезбедили сами такмичари, а будући да је јако скупа и софистицирана, није било лако имати услове за тренирање и наступе. Од ове, 2019. године смо, захваљујући напору Министарства одбране, успели добити значајнију донацију која ће омогућити олакшати организацију тренинга и званичних наступа репрезентативаца Војске Србије. Од формирања до данашњег дана, база за припреме и скијашке тренинге репрезентације је у 51.СП на Копаонику.
 
Репрезентација Војске Србије има одличну сарадња са свим цивилним структурама на Копаонику (национални парк, скијалишта Србије), као и општинама Брус, Рашка, са којима смо спровели многе заједничке пројекте за унапређење наших односа и сарадње. Такође, ту је и сарадња са другим војним скијашким репрезентацијама, од којих је значајна сарадња са Словеначком и БиХ репрезентацијом, са којима су у неколико наврата одржане заједничке припреме, што у нашој земљи, тако и у њиховим скијашким центрима.
 
Наравно, скијашка репрезентација је учествовала на скоро свим великим такмичењима и освојила још одличја. Нека од најважнијих такмичења су:
 
  • 1st CISM World Winter Games 2010 - Aoste (ITA)  - 3.место екипно СЛ (м)
  • 2nd CISM World Winter Games 2013 - Annecy (FRA) - 4.место екипно СЛ (м)
  • 3rd CISM World Winter Games 2017 - Sochi  (RUS)
 
Поред војних олимпијада, ту су и светска војна првенства:
 
  • 51. Светско војно првенство у БиХ (Сарајево 2011), освојено 4.место (м), екипно у дисциплини ГС-а, у саставу: кaпетан Дениел Пешић, припадник резервног састава  Владислав Мандић и припадник резервног састава Милошевић Александар
  • 53. Светско војно првенство у Шведској (Гаррисон оф Боден), освојено екипно 2,место (ж), сребрна медаља у дисциплини ГС-а, и то у саставу: заставник Радмила Ђурић (капитен), потпоручник Миљана Митровић и припадник резервног састава Невена Игњатовић.
  • 54. Светско војно првенство у Аустрији (Hochfilzen&Fieberbrunn  2018), где је Србија заузела укупно 8.место од 14 репрезентација које су се такмичиле у алпском скијању.