АтлетикаАтлетика као краљица спортова, према обухвату активности и оствареним спортским достигнућима у периоду од 1995. године до данас, једна је од најтрофејнијих спортских грана у на међународном плану и у оквирима Министарства одбране и Војске Србије. Маратон, крос, планинско трчање и атлетске дисциплине на стадиону биле најзаступљеније су у претходном периоду, како у такмичарском тако и у организацијском смислу.
 
Основа развоја маратона у МО и ВС нази се у наступима наших припадника пре свега на Београдском маратону (почев од 1988. године, а касније и на Церском, Новосадском маратону и другим маратонима у Републици Србији), као и на међународном Московском маратону мира (1995.-2012.), који су трасирали пут ка успешним наступима неколико генерација маратонаца МО и ВС на маратонима у Њујорку, Подгорици, Ротердаму, Палерму, Љубљани, Модени, Рио де Жанеиру, Торину, Мунгјангу и др.
 
Значајан допринос трасирању пута развоја маратона у МО и ВС дали су некадашњи начелници  Катедре за ФК ВА пк Милорад Живановић (такмичар и тренер) и пк Бранко Бошковић (власник актуелног рекорда МО и ВС у маратону: 2.31.20 из 1994. године Београдски маратон).  Запажене резултете у овој изузетно напорној спортској дисциплини остварили су селедећи такмичари: пп Драган Тодоров, зс Јовиша Марковић, пп Срђан Миљковић (прва генерација), пт Горан Чегар, мј Александар Нешевски, кп Блажа Максимовић, пп Ненад Милосављевић, рз Мариана Чегар-Лукић, вс Ксенија Бубњевић (друга генерација) и рз Мирослав Марковић, рз Ђуро Борбељ, пт Невена Јовановић, рз Наташа Ћулафић, (трећа генерација). Најзначајнији успех мушке маратонске екипе – 7. место, остварен је 2009. године на 41. CISM светском војном првенству у маратону (у Београду, организатор је била Делегација Србије при CISM у сарадњи са предузећем Београдски маратон), док је женски маратонски тим МО и ВС остварио најбољи резултат на 48.CISM светском војном првенству у маратону, 2016. године у Торину (Италија) - освојено 3. место.
 
Крос као атлетска дисциплина развијана је, у претходном периоду, углавном кроз учешћа припадника МО и ВС на националним и локалним такмичењима, првенствима Војне академије и сличним приредбама ове врсте. На међунароним такмичењима остварен је највреднији резултат 2008. године на кросу CISM Day Run у организацији Делегације Немачке при CISM, када је пв Мирко Петровић освојио 2. место. Припадници МО и ВС учествовали су на CISM светским војним првенствима 2013. године (у Апатину, организатор је била Делегација Србије при CISM) и 2017. године у Мађарској, када је остварен пласман у другој половини финиш листе.
 
Организација међународних спортских манифестација и наступи на државним првенствима и CISM регионалним такмичењима у планинском трчању основна су карактеристика развоја спорта у МО и ВС у периоду од 2010. године до данас, где су и запажени најборјнији успеси. Пројекат развоја планинског трчања у Републици Србији за период од 2010. до 2015. године израдили су пп Драган Тодоров и пт Горан Чегар, а исти је у потпуности реализован, у сарадњи са Атлетским савезом Србије. У наведеном периоду освојено је 15 подијума, доминантно у оквиру организованих CISM приредаба у Димитровграду и на Копаонику, а наши спортисти успешно су наступали су за репрезентацију Републике Србије (појединачно су највредније резултате оствариле такмичарке: Невена Јовановић, Наташа Ћулафић и Ђуро Борбељ; екипно је освојено више медаља како у мушкој тако и женској конкуренцији).
 
У атлетским дисциплинама на стадиону припадници МО и ВС углавном наступају на такмичењима у оквиру програма Атлетског савеза Србије, на којима је најзапаженије резултате остварио пт Стефан Вукадиновић (првак државе и други на Балкану на 400m). Учешће на међународним војним првенствима у атлетици припадници МО и ВС отпочели су 2003. године у Катанији (Италија) на 3. светским војним играма, након чега су наши спортисти, у конктинуитету, учествовали на светским првенствима 2007. године у Хајдерабаду (Индија) на 4. светким војним играма, затим на 1. светском дворанском војном првенству у атлетици 2008. године у Атини (Грчка), на којем је пв Мирко Петровић освојио друго место у десциплини 3000m, затим у на светском војном првенству у Софији (Бугарска) 2009. године, у Рио де Жанеиру (Бразил) 2011. године на 5. светским војним играма и 2015. године у Мунгјангу (Ј. Кореја) на 6. светским војним играма.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА