ОријентирингОријентиринг је спорт у којем такмичар, само уз помоћ карте и компаса, треба да за најкраће време на терену пронађе одређене контролне тачке, редоследом како је то обележено на карти.

За разлику од атлетских и других трка, где се трчи на строго одређеној и обележеној стази, у оријентирингу су строго одређене само тачке до којих је потребно доћи, а избор пута од једне тачке до друге такмичар самостално одређује, користећи путање кроз шуму, ливаду, поред потока, кроз јаруге, око брда, преко брда и то све са циљем да, оверавајући све контролне тачке, најбрже стигне до циља.

На старту такмичар добија карту на којој су уцртане контролне тачке које мора да обиђе. Стартује се појединачно у одређеним временским интервалима. На карти је посебним симболима обележена конфигурација терена (изохипсе), вегетација (проходност, густина вегетације), грађени објекти (путеви, стазе, куће, мостови, ограде...), природни објекти (реке, извори, стене, рупе, јаруге, мочваре…). Користећи ове симболе, на основу свог знања и искуства у читању карте и физичке припремљености, такмичар доноси одлуку коју путању ће одабрати, како би најбрже обишао целу стазу и пронашао све контролне тачке.

Такмичар код себе има чип помоћу којег оверава долазак на контролу и којим се мери време проведено на стази.
 
ДИСЦИПЛИНЕ

Спринт - трчи се на карти размере 1:5.000, најчешће у урбаним просторима, дужина стазе је око 3 km, а победничко време је око 15 минута.

Средње дистанце - трче се на карти размере 1:10.000, по шуми, дужина стазе је од 4-6 km, а победничко време је око 40 минута.

Дуге дистанце - трче се на картама размере 1:10.000 или 1:15.000, по шуми, дужина стазе може бити од 8-15 km, а победничко време је око 80 минута.

Посебно занимљиве и узбудљиве су трке штафета које могу имати од три до десет чланова у екипи. У скандинавским земљама су популарне ноћне штафете са 7 или 10 чланова у екипи и окупљају око 20.000 такмичара.

Оријентиринг први пут се спомиње на Шведској војној академији Карлберг 1886. године и представља „кретање по непознатом земљишту уз помоћ карте и компаса“. За почетак ориjентиринга узима се 28. мај 1893. године, када су Шведски официри организовали такмичење у оквиру спортског првенства гарнизона у Стокхолму. Прво цивилно такмичење организовано је 31. октобра 1897. године у околини Осла у Норвешкој. Стаза је тада била дуга 10,5 km, а имала је свега три контролне тачке. Време победника је било 1 сат, 47 минута и 7 секунди.

Прво такмичење у Србији за које постоји писани траг, организовао је Планинарски савез Војводине на Фрушкој Гори 29.11.1949. године. Прва појединачна такмичења у ЈНА, по правилима Међународне оријентиринг федерације (IOF) на картама размере 1:15000, организована су крајем седамдесетих година у Техничком школском центру у Загребу. Распадом СФРЈ прекинут је и континуитет у спортској оријентацији у Војсци. Средином деведесетих година, у Дринској дивизији схватају значај оријентиринга и организују екипна оријентациона такмичења која су личила на оријентиринг биатлон, јер је на једној од контролних тачака било обавезно гађање из пиштоља. Оваква форма такмичења била је прихваћена и на првенствима Војске.

Прво учешће припадника ВС на Светском војном првенству у оријентирингу било је 1996. године у Санкт Петербургу у Русији, где смо били позвани иако Србија тада још није била чланица CISM. Пријемом Србије у чланство CISM, од 2004. године почела су се примењивати правила Међународне оријентиринг федерације приликом организовања оријентиринг такмичења у Војсци. Од тада до данас екипа ВС је запажено учествовала на свим светским војним првенствима, у конкуренцији професионалаца у овом спорту који годишње имају преко 700 часова тренинга. Данас готово да нема оријентиринг такмичења у Србији, да неко од припадника Војске није на победничком постољу. Такође, припадници ВС су незаобилазни чланови репрезентације Србије на регионалним и светским првенствима.

За будућност овог спорта у Војсци Србије брине се оријентиринг секција у Војној академији и Војној гимназији која броји око 40 чланова који вредно тренирају, успешно се такмиче у својим категоријама и спремају се да заузму места у цивилној и војној репрезентацији Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА