03.10.2018

Одржан „Куп Војске Србије – Карађорђево 2018“
 
Манифестација у коњичком спорту „Куп Војске Србије - Карађорђево 2018" одржана је од 28. до 30. септембра на хиподрому у Карађорђеву.
 
Одлуком министра одбране Александра Вулина установљена је стална манифестација у области коњичких трка, која ће се сваке године традиционално одржавати на хиподрому у Карађорђеву, у последњој недељи септембра.
 


Манифестација, поред „Дербија“ и „Трке за пехар председника“, представља трећу по значају манифестацију у области коњичких трка у Реублици Србији.
 
Првог дана, када је званично отварена манифестација у Бачкој Паланци, локална самоуправа у сарадњи са ВУ „Моровић“, организовала је излагање о значају манифестације и пригодан културно-уметнички програм.
 
Другог дана на простору хиподрома ергеле из састава ВУ „Моровић“ у Карађорђеву отворено је ревијално такмичење и приказ пастува липицанске (три грла) и арапске расе (седам грла), као и ревијално такмичење двопрега и четворопрега (јуниора и сениора), где је укупно наступило: 22 двопрега, седам четворопрега и четири двопрега са јуниорима.
 


Трећег дана одржан је централни догађај ове манифестације у форми тркачког дана за коњичке тркачке дисциплине кроз четири галопске трке („Трка Српска коњичка дивизија“, „Трка Цер“, „Трка Колубара“ и „Трка Кајмакчалан“), где је укупно наступило 35 грла и пет касачких трка („Трка Чегар“, „Трка Текериш“, „Трка Кошаре“, „Трка Ослобођење Београда“ и „Трка Паштрик“), где се укупно такмичило 50 грла. Током дана промовисан је и новоформирани Коњички вод из састава Гарде Војске Србије.
 
Победник главне галопске трке „Српска коњичка дивизија“ је грло „Атила Трлић“ из штале Трлић и јахач Ђорђе Перовић, коме је прелазни пехар уручио министар одбране Александар Вулин, док је начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, уручио пехар победнику касачке трке „Кошаре“ касачу Бранку Скендеровићу за грло Пабло Јет. Осталим победницима у галопским и касачким тркама уручени су пехари минијатуре, док су свим првопласираним учесницима наведених трка припале и новчане награде из наградног фонда који су обезбедили Министарство одбране и донатори ЈП „Југоимпорт-СДПР“ и компанија „AL Rawafed Srbija“ д.о.о. Београд.
 


Манифестација је реализована у складу са пропозицијама галопских и касачких трка, а које је утврдио организатор.
 
Министарство одбране ће, имајући у виду капацитете којима располаже у ВУ „Моровић“-погон „Карађорђево“, редовно и непрекидно, организовати и реализовати ову спортску манифестацију, чиме ће допринети даљем развоју коњичког спорта у Републици Србији и чиме ће на адекватан начин репрезентовати Министарство одбране и Војску Србије, у земљи и иностранству.