25.01.2024

Министар Вучевић присуствовао обележавању Дана војног спортаПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана војног спорта у Дому Војске Србије у Београду.

Министар Вучевић поздравио је присутне и представнике друштвених и спортских институција Србије и честитао Дан војног спорта, истакавши да је спорт нераздвојни сегмент војске и да је војска без спорта незамислива.

- Није само питање наших индивидуалних успеха који су врло битни и није само питање броја медаља и постигнутих резултата, али и то је битно. Овде ви стварате и својеврстан вид социјализације, јачање витешког, колективног, тимског духа, спортски речено – промоцију и Министарства одбране и Војске Србије, промоцију правих вредности, добрих и успешних људи. Оно што сте ви радили то је важно, то је битно, то је нужно и треба да видимо шта даље да радимо да не буде само преписивање из године у годину, како да унапредимо потенцијале Министарства одбране и ту пре свега говорим о Универзитету одбране и Војној академији, људима који воде ту битну установу, односно тај битан део Министарства одбране, некада неправедно запостављеним - истакао је министар Вучевић.

Он је нагласио да су Универзитет одбране и Војна академија расадник оних који треба даље да воде и чувају државу и да треба пронаћи организациона решења како да се боље уклопи спорт на нивоу који заслужује у касарнама, гарнизонима и јединицама.

- Посебно имајући у виду, ја немам проблем то да истакнем, јер ја дубоко верујем у укидање суспензије обавезног служења војног рока, јер ако опет вратимо војни рок један део обуке ће бити у вези са спортом и биће нам потребна помоћ свих вас који сте део овог процеса. Верујем да ћемо бити спремни на те изазове и на те задатке - рекао је министар одбране.

Министар Вучевић осврнуо се и на наше претке који су остварили велике резултате, оставили нам озбиљан легат и обавезали нас.

-  Није питање само да достигнете њихове успехе, него је питање да будете још бољи да бисте оставили и боље наслеђе генерацијама које долазе, јер смо пре свега према њима одговорни, према онима који ће доћи после нас и верујем, надам се, живим за то, бити бољи од нас у свему па и у војном спорту - рекао је министар одбране и пожелео председнику Олимпијског комитета успешну годину и да наставе низ победа уз подршку Министарства одбране и Војске Србије, а свим спортистима пожелео је да уз јачање општег, спортског и витешког духа нижу нове победе.

Шеф Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове потпуковник доц. др  Негован Иванковић истакао је да се први пут у нашој историји обележава Дан војног спорта који је установљен  као сећање на нашу славну војничку историју прожету спортом.

- Неоспорна је чињеница да војсци припада веома значајна улога када је у питању појава и развој спорта у Србији. Настављајући дело наших славних претходника, сви који се бавимо спортском делатношћу у Министарству одбране и Војсци Србије трудимо се да будемо достојни наследници овакве богате заоставштине. Значајно је подигнут углед Министарства одбране и Војске Србије на домаћој и међународној спортској сцени кроз запажене успехе, учешће и реализацију бројних домаћих и међународних активности на изузетно високом нивоу. Желим посебно да истакнем рад Делегације Републике Србије при Међународном савету за војне спортове CISM, као покретача замајца спортског духа у Министарству одбране и Војсци Србије - рекао је потпуковник Иванковић.

На данашњој свечаности поводом обележавања Дана војног спорта министар Вучевић, у пратњи председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића и потпуковника Негована Иванковића, уручио је признања најуспешнијим спортистима и спортској екипи Министарства одбране и Војске Србије у 2023. години.

Признање за најбољег спортисту у претходној години добио је водник Ђуро Борбељ из Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране за остварене резултате учешћем у бројним тркама, док је признање за најбољу спортску екипу у 2023. години припало припадницима падобранске екипе „Небеске видре“.

За изузетан допринос јачању угледа Министарства одбране и Војске Србије кроз врхунска спортска постигнућа у 2023. години додељена су признања воднику прве класе Ивану Јеремићу из 72. бригаде за специјалне операције за освојена одличја у маратону, полумаратону и бројним тркама. Међу добитницима признања је и капетан прве класе Невена Јовановић из Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“.

Признање за постигнуте успехе добили су и припадници Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране џудиста војни службеники Александар Кукољ и војни службеник Димитрије Гргић за успехе у стрељаштву.

Признање је додељено и ученику Луки Милошевићу из Средње стручне војне школе „1300 каплара“, члану државне репрезентације у стрељаштву, који је проглашен за најбољег јуниорског стрелца Србије за 2023. годину. Добитник признања је и екипа војних вишебојаца Војне академије „Немањића орлови“ који су освојили бројне пехаре и медаље. Награда „Најуспешнији млади спортиста Министарства одбране и Војске Србије“ у 2023. години додељено је ученици 49. класе Војне гимназије Нини Драгојловић.

Данашњу свечаност обележило је и приказивање филма о спортским успесима припадника Министарства одбране и Војске Србије оствареним у 2023. години, а свечаност је уприличио и наступ Мешовитог хора и оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

Дан војног спорта обележава се у знак сећања на дан када је официр Војске Краљевине Србије поручник Александар Јосифовић освојио прво место на великом Међународном официрском мачевалачком турниру 1907. године у Холандији, организованом поводом стогодишњице рада на развитку физичке културе у тој земљи.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.10.2023
Обраћање министра Вучевића
25.10.2023
Обраћање потпуковника Иванковића
25.10.2023
mp4 (133,6 MB)
Свечаност