19.05.2023

Свечаност поводом две деценије чланства Србије у CISMСвечаност поводом обележавања две деценије чланства Републике Србије у Међународном савету за војне спортове – CISM одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић и министар спорта Зоран Гајић.

Преносећи поздраве и честитке потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића поводом јубилеја српског огранка CISM, помоћник министра одбране Радовић истакао је да су године за нама време великог труда и успеха много људи у војсци.

- Пре 20 година Република Србија је постала члан ове велике организације, која броји више од 150 земаља и тиме смо ми добили тај оквир или кредибилитет да се такмичимо са свим спортистима света, са припадницима најелитнијих војски света и највећих држава света, што су наши спортисти свих категорија и чинили. Много пута су нас обрадовали и много пута смо били поносни – нагласио је помоћник министра Радовић.

Он је истакао да је физичка обука и психофизичка припремљеност српског војника била и остала приоритет у нашој војсци.

- Као што спорт представља игру или борбу, вежбање и такмичење, надметања за која су потребне снага, смелост, издржљивост до крајњих граница, окретност, вештина, мотивисаност и све друго, то су карактеристике и особине које красе српског војника, али и сваког спортисту. Још једном да истакнем да наши војници све припреме, путовања, учешће и постизање резултата на такмичењима реализују истовремено извршавајући своје редовне задатаке на формацијским дужностима и зато још једном одајем признање свим спортистима Војске Србије – поручио је помоћник министра Радовић и пожелео им наставак успешног рада и још боље резултате.

Честитајући јубилеј војним спортистима, министар Гајић истакао је да светла историја српске војске до данашњег дана инспирише наше врхунске спортисте када освајају најзначајнија светска одличја, али да није реч само о сјају медаља, већ и о начину на који се освајају.

- Хвала вам на дивној и јуначкој историји чији сте следбеници, честитам вам велики јубилеј и рачунајте на сву подршку Министарства спорта и моју лично у свакој акцији – поручио је министар Гајић.

Шеф Делегације Србије при CISM потпуковник Негован Иванковић подсетио је да та организација негује пријатељство између војних спортиста широм света у циљу промоције мира и безбедности.

- Делегација Србије при CISM у претходном периоду имала је око 200 активности, иза нас је 113 такмичења на којима је освојено 85 одличја. Ту су и низ успешних организација спортских догађаја и репрезентативна учешћа на спортским манифестацијама широм света, због чега је Република Србија стекла високи углед и поштовање – истакао је потпуковник Иванковић.

Поводом данашњег јубилеја, Делегација Србије при CISM доделила је признања најуспешнијим спортистима и спортским екипама Министарства одбране и Војске Србије у прошлој години, а заслужним појединцима, институцијама, сарадницима и спортистима уручене су повеље за изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду српске делегације при CISM.

Пехар за најуспешнијег спортисту 2022. године, припаднику Спортске јединице Војне академије Универзитета одбране Александру Кукољу, вицешампиону на два гренд слем џудо турнира у Бакуу и Анталији и освајачу трећег места на Гренд слем турниру у Абу Дабију, уручио је помоћник министра одбране Радовић, док је министар Гајић признање за спортску екипу године доделио војној репрезентацији Србије у футсалу, победнику међународног војног турнира „13. CISM футсал куп за мир“ 2022. године у Новом Саду.

На данашњој свечаности уручена су и признања за изузетан допринос јачању угледа Министарства одбране и Војске Србије кроз запажена спортска постигнућа у години за нама. Признања су уручена воднику Ђури Борбељу, освајачу бројних одличја у дисциплини маратон и полумаратон,  Спортској екипи Копнене војске, победнику првенства Војске Србије у трци са препрекама на 10 километара и најперспективнијој спортској екипи Министарства одбране и Војске Србије у 2022. години војним вишебојцима Војне академије „Немањића орлови“. Награде су лауреатима уручили заменик начелника Генералштаба генерал Цветковић, начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) ГШ ВС бригадни генерал Мухарем Фазлић и председница пододбора за спорт Народне скупштине Србије Тања Медвед.

За изузетан допринос афирмацији војног спорта и оствареним резутатима у раду Делегације Србије при CISM повеље су додељене министру спорта Гајићу, председнику Олимпијског комитета Србије Божидару Маљковићу, покрајинском секретару за спорт и омладину Војводине Данету Басти, председници пододбора за спорт Народне скупштине Србије Тањи Медвед, затим, представницима еминенетних спортских институција, организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије, као и шефовима српске Делегације при асоцијацији од 2003. до 2023. године.

Признања су уручена и националним гранским спортским организацијама, руководиоцима, тренерима, спортистима и сарадницима, као и представницима општина, локалних самоуправа, медија и правних субјеката.

За 20 година активног учешћа у припреми и реализацији активности Делегације Србије при CISM, као и за изузетан допринос оствареном угледу Србије у овој међународној војној спортској организацији и промоцији војног спорта у Србији и иностранству, посебна признања додељена су потпуковнику Драгану Тодорову и капетану Горану Чегару.

Свечаност, којој су присуствовали припадници Министарства одбране и Војске Србије, истакнути спортски радници и поштоваоци спорта у војсци, завршена је музичким програмом Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, а потом су гости обишли изложбу приређену поводом 20 година чланства Србије у Међународном савету за војне спортове.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.05.2023
mp4 (169,75 MB)
Обраћање помоћника министра за људске ресурсе Синише Радовића
19.05.2023
mp4 (119,58 MB)
Обраћање министра спорта Зорана Гајића
19.05.2023
mp4 (175,66 MB)
Обраћање потпуковника Негована Иванковића
19.05.2023
mp4 (166,25 MB)
Свечаност