DŽudo :: Aleksandar KukoljAleksandar KukoljAleksandar Kukolj je rođen 9. septembra 1991. godine u Pragu, u Češkoj Republici. Živi i trenira u Beogradu. Završio je osnovnu školu &39;&39;desnka Maksimović&39;&39; a potom i Drugu ekonomsku školu u Beogradu. Nakon uspešno završenog fakulteta i magistrature, uspešan je i student na master akademskim studijama Manadžment u sportu na Fakultetu za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla.

Jedan je od naših najuspešnijih džudista. Na Svetskom prvenstvu za juniore 2009. zauzeo je peto mesto, a 2010. osvojio je dve medalje, srebro na Evropskom prvenstvu za juniore i bronzu na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore. Na Evropskom prvenstvu 2012. bio je peti, a na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore sedmi. Peto mesto zauzeo je i na Evropskom prvenstu 2013, a na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore došao je do srebra. Iste godine osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu.
Na Evropskim igrama u Bakuu 2015. bio je sedmi, a još jedno peto mesto osvojio je na Evropskom prvenstvu 2016. Iste godine učestvovao je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. U prvom kolu bio je slobodan, u drugom je bio bolji od Slovenca Žganka, ali je u trećem izgubio od kasnijeg olimpijskog prvaka, Japanca Bejkera.

Na Evropskom prvenstvu 2017. osvojio je istorijsku zlatnu medalju za srpski džudo na Evropskim prvenstvima.
Pored toga, uspešan je na turnirima serija &39;&39;IJF WORLD TOUR: Masters, grand slam i grand prix&39;&39;, gde je takođe osvajač velikog broja medalja (Hag, Tokio, Abu Dabi, Ekaterinburg, Budimpešta, Antalija, Hohnot, Zagreb, Baku, Havana).

Član je džudo reprezentacije MO i VS od 2018. godine, a na poslednjem Svetskom vojnom prvenstvu, koje je održano u Rio de Žaneiru 2018. godine, osvojio je bronzanu medalju.

Pripadnik je MO i VS i član je Sportske jedinice Univerziteta odbrane MO i VS.

Kao pripadnik reprezentacije MO i VS učestvovaće na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini.