Džudo :: Aleksandar KukoljAleksandar KukoljAleksandar Kukolj je rođen 9. septembra 1991. godine u Pragu, u Češkoj Republici. Živi i trenira u Beogradu. Završio je osnovnu školu "Desnka Maksimović" a potom i Drugu ekonomsku školu u Beogradu. Nakon uspešno završenog fakulteta i magistrature, uspešan je i student na master akademskim studijama Manadžment u sportu na Fakultetu za sport Univerziteta Union – Nikola Tesla.

Jedan je od naših najuspešnijih džudista. Na Svetskom prvenstvu za juniore 2009. zauzeo je peto mesto, a 2010. osvojio je dve medalje, srebro na Evropskom prvenstvu za juniore i bronzu na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore. Na Evropskom prvenstvu 2012. bio je peti, a na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore sedmi. Peto mesto zauzeo je i na Evropskom prvenstu 2013, a na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore došao je do srebra. Iste godine osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Mersinu.

Na Evropskim igrama u Bakuu 2015. bio je sedmi, a još jedno peto mesto osvojio je na Evropskom prvenstvu 2016. Iste godine učestvovao je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. U prvom kolu bio je slobodan, u drugom je bio bolji od Slovenca Žganka (sada člana Turske džudo reprezentacije), ali je u trećem izgubio od kasnijeg olimpijskog prvaka, Japanca Bejkera.

Na Evropskom prvenstvu 2017. osvojio je istorijsku zlatnu medalju za srpski džudo na Evropskim prvenstvima.

Pored toga, uspešan je na turnirima serija "IJF WORLD TOUR: Masters, grand slam i grand prix", gde je takođe osvajač velikog broja medalja (Hag, Tokio, Abu Dabi, Ekaterinburg, Budimpešta, Antalija, Hohnot, Zagreb, Baku, Havana).

Član je džudo reprezentacije MO i VS od 2018. godine. Na poslednjem Svetskom vojnom prvenstvu, koje je održano u Rio de Žaneiru 2018. godine, osvojio je bronzanu medalju, dok je na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini 2019. godine, u izuzetno jakoj konkurenciji, takmičenje završio porazom u četvrtfinalnom meču.

Pripadnik je Sportske jedinice Univerziteta odbrane MO i VS.