Jedriličarstvo u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije
Jedriličarska sekcija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije osnovana je 2002. godine na Vojnoj akademiji. Idejni tvorci i osnivači ove sekcije su kapetan bojnog broda Svetislav Šoškić i Jovan Krvokapić.

Od samog osnivanja sekcije, uspostavljena je odlična saradnja sa Jedriličarskim savezom Srbije i sa svim jedriličarskim klubovima u Republici Srbiji, uz koje smo i mi profesionalna  vojna lica postali profesionalni jedriličari i uz koje smo učestvovali i osvajali prvenstva Srbije i mnoga međunarodna takmičenja.

Kao predstavnici MO i VS učestvujemo na Svetskom prvenstvu Vojnih akademija, koje se održava na Pomorskoj akademiji u Livornu, Republika Italija od 2003. godine. U ovih 16 učešća najbolji ostvareni rezultat je 6-o mesto na svetu i srebro u konkurenciji zemalja Mediterana i Crnog Mora.
Na svetkom kupu Kraljevske vojne akademije u Briselu, 2012. godine osvojeno je drugo mesto. Srebro za našu državu na Severnom moru, osvojila je posada na čelu sa skiperom poručnikom korvete Jovanović Aleksandrom i članom posade poručnikom Tasić Vladicom. Nakog toga na učešću 2016-e godine na istom takmičenju, naša posada je osvojila 3. mesto.

Na svetskom vojnom prvenstvu 2018. godine, održanom u Helsinkiji, naša posada na čelu sa skiperom Marjanović Nikolom osvojila je visoko 7. mesto, obzirom da su 6 najboljih posada predstavnici svojih država na civilnim Olimpijskim igrama.

Većina članova posade jedriličarske sekcije MO i VS, su državni šampioni i osvajači medalja na svetskim i evropskim takmičenjima u različitim klasama jedrilica. Detaljnija pojedinačna ostvarenja možete pogledati u posebnim uspesima sportista.

Nakon dugogodišnjeg treniranja i takmičenja na brodovim pozajmljenih od strane jedriličarskih klubova Srbije i prijatelja naše sekcije, ove godine je kupljena jedrilica klase MIKRO sa kojom ćemo učestvovati kao predstavnici MO i VS i svi takmičenjima u državi, a koliko to mogućnosti dozvole i u inostranstvu.

Obećavamo da ćemo sa ponosom vijorti Srpsku trobojku na svetskim jezerima, morima i okeanima, da će se sve države diviti veštini jedrenja predstavnike države koja nema more i da ćemo ući u ravnopravnu borbu sa najvećim pomorskim silama i tako prezentovati Vojsku Srbije, Ministarstvo odbrane i samim tim Republiku Srbiju na najbolji mogući način u celom svetu.

Jer kako kaže stara latinska izreka: ,,Navigare necesse est, vivere non est necesse.“ (Živeti se ne mora, ploviti se mora), a svaki jedriličar je umetnik, čiji je medij samo vetar!


 
photoFOTOGALERIJA