SkijanjeVojna skijaška reprezentacija Republike Srbije je zvanično formirana 2010.godine, neposredno pred 1.Vojnu zimsku olimpijadu koja je održana u Italiji (Aosta, 2010. godine).

Reprezentacija, koja je na svoje prvo takmičenje otišla u punom sastavu muške i ženske ekipe (po tri takmičara), osvojila je istorijsko ekipno 3.mesto u disciplini slalom, a osvajači bronzane medalje su bili:  Poručnik Deniel Pešić (kapiten), potporučnik Darko Jeremić i pripadnik rezervnog sastava Vladislav Mandić.
 
Ovo istorijsko odličje biće upamćeno i zbog činjenice da se među brojnim takmičarima, koji su stigli sa uprvo završene Zimske olimpijade u Vankuveru, našao i veliki broj osvajača medalja. Među takmičarima koji su osvojili medalje, bio je i aktuelni olimpijski šampion G.Razoli (Italija), gde je sa svojim sunarodnicima osvojio zlatnu medalju i na ovom takmičenju.

Discipline u kojima se takmiče naši reprezentativci su slalom i veleslalom. Pravila na svim takmičenjima su usklađena sa FIS pravilima (International Ski Federation ), odnosno istim koja važe na zvaničnim svetskim takmičenjima. Napomenućemo da je konkurencija, sa kojom se naši sportisti susreću na međunarodnim takmičenjima, (a čine ih najbolji skijaši na svetu, praktično to su profesionalci koji se takmiče na svetskom kupu, najjačem takmičenju na svetu), izuzetno teška, jer su upravo oni zaposleni u vojsci kao pripadnici formiranih sportskih vodova, i jedina obaveza prema svojoj organizaciji/državi, je učešće i na vojnim takmičenjima, koja se održavaju 1-2 puta godišnje.
 
Individualna borba sa ovakvim profesionalnim predznakom je jako teška, jer su to sportisti koji provedu i do 250 dana godišnje na snegu, u poređenju sa 2-3 nedelje godišnje koje naši reprezentativci provedu na treninzima, uglavnom na Kopaoniku.
 
Naša zemlja nema tradiciju u alpskim sportovima, kao što je slučaj sa drugim granama sporta, ali u poslednje vreme je napravljeno nekoliko značajnih pomaka. U protekle 4 godine, saradnja između naše najbolje skijašice Nevene Ignjatović i vojnog skijaškog tima, rezultiralo je formiranjem vojno-civilnog tima u kojem je i kapiten vojne reprezentacije Pešić dr Deniel, a za vreme ove saradnje su postignuti istorijski rezultati u skijanju za našu zemlju, ali i što je takođe važno, napravljena je jaka veza između civilne (Skijaški Savez Srbije), i vojne skijaške reprezentacije.
 
Specifičnost ovog sporta je i u sofisticiranoj opremi koja je u stalnoj modernizaciji, praktično za svaku sezonu izlaze novi modeli opreme (koji prate FIS pravila), što iziskuje iznova nabavku i opremanje ekipe. Svu opremu od prvih dana formiranja su uglavnom obezbedili sami takmičari, a budući da je jako skupa i sofisticirana, nije bilo lako imati uslove za treniranje i nastupe. Od ove, 2019. godine smo, zahvaljujući naporu Ministarstva odbrane, uspeli dobiti značajniju donaciju koja će omogućiti olakšati organizaciju treninga i zvaničnih nastupa reprezentativaca Vojske Srbije. Od formiranja do današnjeg dana, baza za pripreme i skijaške treninge reprezentacije je u 51.SP na Kopaoniku.
 
Reprezentacija Vojske Srbije ima odličnu saradnja sa svim civilnim strukturama na Kopaoniku (nacionalni park, skijališta Srbije), kao i opštinama Brus, Raška, sa kojima smo sproveli mnoge zajedničke projekte za unapređenje naših odnosa i saradnje. Takođe, tu je i saradnja sa drugim vojnim skijaškim reprezentacijama, od kojih je značajna saradnja sa Slovenačkom i BiH reprezentacijom, sa kojima su u nekoliko navrata održane zajedničke pripreme, što u našoj zemlji, tako i u njihovim skijaškim centrima.
 
Naravno, skijaška reprezentacija je učestvovala na skoro svim velikim takmičenjima i osvojila još odličja. Neka od najvažnijih takmičenja su:
 
 • 1st CISM World Winter Games 2010 - Aoste (ITA)  - 3.mesto ekipno SL (m)
 • 2nd CISM World Winter Games 2013 - Annecy (FRA) - 4.mesto ekipno SL (m)
 • 3rd CISM World Winter Games 2017 - Sochi  (RUS)
 
Pored vojnih olimpijada, tu su i svetska vojna prvenstva:
 
 • 51. Svetsko vojno prvenstvo u BiH (Sarajevo 2011), osvojeno 4.mesto (m), ekipno u disciplini GS-a, u sastavu: kapetan Deniel Pešić, pripadnik rezervnog sastava  Vladislav Mandić i pripadnik rezervnog sastava Milošević Aleksandar
 • 53. Svetsko vojno prvenstvo u Švedskoj (Garrison of Boden), osvojeno ekipno 2,mesto (ž), srebrna medalja u disciplini GS-a, i to u sastavu: zastavnik Radmila Đurić (kapiten), potporučnik Miljana Mitrović i pripadnik rezervnog sastava Nevena Ignjatović.
 • 54. Svetsko vojno prvenstvo u Austriji (Hochfilzen&Fieberbrunn  2018), gde je Srbija zauzela ukupno 8.mesto od 14 reprezentacija koje su se takmičile u alpskom skijanju.
 
Kroz reprezentaciju je prošao značajan broj sjajnih skijaša, i trenutni spisak reprezentativaca čine:
 
 • major Deniel Pešić, kapiten i koordinator skijaške reprezentacije. Član je od 2010. godine, i takmiči se u disciplinama SL i GS. Najznačajniji rezultati su:
  • 3.mesto, ekipno u disciplini SL, Aosta (Italija 2010.god),
  • 3.mesto, individualno u disciplini SL, vojno regionalno prvenstvo na Kopaoniku (Srbija 2017. godine),
  • 17.mesto, individualno u disciplini SL, od 54 takmičara, Anecy (Francuska 2013. godine).
Član je lekarske komisije u Olimpijskom komitetu Republike Srbije, i predsednik lekarske komisije Džudo saveza Srbije.
 
 • poručnik Miloš Šumarac, član je od 2010. godine, kada je još kao kadet VA nastupao na takmičenju u Aosti (Ita 2010.god). Član je i futsal reprezentacije VS.Najznačajniji rezultati su:
  • državno prvenstvo 1.mesto, disciplina GS -24.mesto, individualno u disciplini SL, Soči (Rusija 2017. godine)
 
 • poručnik Siniša Čabarkapa, član je od 2017. godine, takmiči se u disciplinama SL i GS.
 
 • zastavnik Milan Svetozarević, član je od 2014. godine, takmiči se u disciplinama SL i GS. Član je  vojne padobranske reprezentacije, kao i civilne padobranske reprezentacije. Najznačajniji rezulatati su:
  • 4.mesto, SL, individualno, regionalno vojno prvenstvo, Kopaonik 2015.
 
 • Jovan Sočanac, pripadnik rezervnog sastava, član reprezentacije je od 2017. Takmiči se u disciplinama SL i GS. Radi kao trener u Ski Klubu Raška, a bio je i član civilne skijaške reprezentcije Srbije. Najznačajni rezultati su:
  • 1.mesto GS, individualno, Državno prevenstvo Srbije
  • 3.mesto GS, individualno, Evropa Kup, Turska
 
 • poručnik Olja Jerkić-Pejović, član reprezentacije od 2010. godine. Takmiči se u disciplinama SL i GS. Još kao kadet VA imala je učešće sa ženskim timom na prvoj vojnoj olimpijadi u Aosti (Italija 2010. godina). Najznačajniji rezultati su:
  • 1.mesto, civilno prvenstvo NC Bih
  • 1.mesto, civilno prvenstvo NC Srbije
  • 13.mesto, WMG Sochi, (Rus 2017.god)
 
 • poručnik Miljana Mitrović, član reprezentacije od 2012. godine. Takmiči se u disciplinama SL i GS. Najznačajniji rezultati su:
  • 2.mesto, ekipno u disciplini GS, svetsko vojno prvenstvo u Bodenu (Švedska 2015.god)
  • 27.mesto individualno SL, Annecy (Francuska 2013. godine)
 
 • zastavnik Radmila Đurić, član reprezentacije od 2010. Godine. Nastup u disciplinama SL i GS, ali ima nastupe i kao paraski takmičar. Član je vojne i civilne padobranske reprezentacije. Najznačajniji rezultati su:
  • 2.mesto, ekipno u disciplini GS, svetsko vojno prvenstvo u Bodenu (Švedska 2015. godine)
  • 10.mesto, individualno, SL, zimska vojna olimpijada Aosta (Italija 2010. godine)
 
Treneri:
 • Vojko Petković, Prof na katedri za fizičku kulturu u Vojnoj akademiji. Trener u reprezentaciji je od samog formiranja 2010. godine.
 • Steva Radoš, Prof na katedri za fizičku kulturu u Vojnoj akademiji. Trener u reprezentaciji je od samog formiranja 2010. godine.