AtletikaAtletika kao kraljica sportova, prema obuhvatu aktivnosti i ostvarenim sportskim dostignućima u periodu od 1995. godine do danas, jedna je od najtrofejnijih sportskih grana u na međunarodnom planu i u okvirima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Maraton, kros, planinsko trčanje i atletske discipline na stadionu bile najzastupljenije su u prethodnom periodu, kako u takmičarskom tako i u organizacijskom smislu.
 
Osnova razvoja maratona u MO i VS nazi se u nastupima naših pripadnika pre svega na Beogradskom maratonu (počev od 1988. godine, a kasnije i na Cerskom, Novosadskom maratonu i drugim maratonima u Republici Srbiji), kao i na međunarodnom Moskovskom maratonu mira (1995.-2012.), koji su trasirali put ka uspešnim nastupima nekoliko generacija maratonaca MO i VS na maratonima u Njujorku, Podgorici, Roterdamu, Palermu, Ljubljani, Modeni, Rio de Žaneiru, Torinu, Mungjangu i dr.
 
Značajan doprinos trasiranju puta razvoja maratona u MO i VS dali su nekadašnji načelnici  Katedre za FK VA pk Milorad Živanović (takmičar i trener) i pk Branko Bošković (vlasnik aktuelnog rekorda MO i VS u maratonu: 2.31.20 iz 1994. godine Beogradski maraton).  Zapažene rezultete u ovoj izuzetno napornoj sportskoj disciplini ostvarili su seledeći takmičari: pp Dragan Todorov, zs Joviša Marković, pp Srđan Miljković (prva generacija), pt Goran Čegar, mj Aleksandar Neševski, kp Blaža Maksimović, pp Nenad Milosavljević, rz Mariana Čegar-Lukić, vs Ksenija Bubnjević (druga generacija) i rz Miroslav Marković, rz Đuro Borbelj, pt Nevena Jovanović, rz Nataša Ćulafić, (treća generacija). Najznačajniji uspeh muške maratonske ekipe – 7. mesto, ostvaren je 2009. godine na 41. CISM svetskom vojnom prvenstvu u maratonu (u Beogradu, organizator je bila Delegacija Srbije pri CISM u saradnji sa preduzećem Beogradski maraton), dok je ženski maratonski tim MO i VS ostvario najbolji rezultat na 48.CISM svetskom vojnom prvenstvu u maratonu, 2016. godine u Torinu (Italija) - osvojeno 3. mesto.
 
Kros kao atletska disciplina razvijana je, u prethodnom periodu, uglavnom kroz učešća pripadnika MO i VS na nacionalnim i lokalnim takmičenjima, prvenstvima Vojne akademije i sličnim priredbama ove vrste. Na međunaronim takmičenjima ostvaren je najvredniji rezultat 2008. godine na krosu CISM Day Run u organizaciji Delegacije Nemačke pri CISM, kada je pv Mirko Petrović osvojio 2. mesto. Pripadnici MO i VS učestvovali su na CISM svetskim vojnim prvenstvima 2013. godine (u Apatinu, organizator je bila Delegacija Srbije pri CISM) i 2017. godine u Mađarskoj, kada je ostvaren plasman u drugoj polovini finiš liste.
 
Organizacija međunarodnih sportskih manifestacija i nastupi na državnim prvenstvima i CISM regionalnim takmičenjima u planinskom trčanju osnovna su karakteristika razvoja sporta u MO i VS u periodu od 2010. godine do danas, gde su i zapaženi najborjniji uspesi. Projekat razvoja planinskog trčanja u Republici Srbiji za period od 2010. do 2015. godine izradili su pp Dragan Todorov i pt Goran Čegar, a isti je u potpunosti realizovan, u saradnji sa Atletskim savezom Srbije. U navedenom periodu osvojeno je 15 podijuma, dominantno u okviru organizovanih CISM priredaba u Dimitrovgradu i na Kopaoniku, a naši sportisti uspešno su nastupali su za reprezentaciju Republike Srbije (pojedinačno su najvrednije rezultate ostvarile takmičarke: Nevena Jovanović, Nataša Ćulafić i Đuro Borbelj; ekipno je osvojeno više medalja kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji).
 
U atletskim disciplinama na stadionu pripadnici MO i VS uglavnom nastupaju na takmičenjima u okviru programa Atletskog saveza Srbije, na kojima je najzapaženije rezultate ostvario pt Stefan Vukadinović (prvak države i drugi na Balkanu na 400m). Učešće na međunarodnim vojnim prvenstvima u atletici pripadnici MO i VS otpočeli su 2003. godine u Kataniji (Italija) na 3. svetskim vojnim igrama, nakon čega su naši sportisti, u konktinuitetu, učestvovali na svetskim prvenstvima 2007. godine u Hajderabadu (Indija) na 4. svetkim vojnim igrama, zatim na 1. svetskom dvoranskom vojnom prvenstvu u atletici 2008. godine u Atini (Grčka), na kojem je pv Mirko Petrović osvojio drugo mesto u desciplini 3000m, zatim u na svetskom vojnom prvenstvu u Sofiji (Bugarska) 2009. godine, u Rio de Žaneiru (Brazil) 2011. godine na 5. svetskim vojnim igrama i 2015. godine u Mungjangu (J. Koreja) na 6. svetskim vojnim igrama.

 
photoFOTOGALERIJA