ТриатлонИсторијат
Прво триатлонско такммичење је одржано 1977.године на Хавајима. Организовано је од стране групе америчких  маринаца.  Оснивачем триатлона се сматра капетан Јохн Смитх. Тада су се они такмичили на дистанцама данашњег Иронман-а и то 3800 м пливања, 180 км вожње бицикла и 42 км трчања (Хонолулу маратон). Од тада се Иронман Хаваји сматра незваничним првенством света у овој дистанци. 1990. године одржана је прва Иронман серија и победник је био Сцот Тинли.

Из године у годину број такмичара се повећавао а такодје и број такмичења. Широм света су оснивани национални савези да би 1989. године била основана Светска триатлонска унија (ИТУ) на иницијативу МОК-а.

Прво светско првенство на олимпијској дистанци је одржано 1989. године у Авињону и учествовало је чак 800 такмичара у свим старосним категоријама. Од 1996. одржавају се квалификације за светско првенство у елитној категорији. Данас на светском првенству у елити наступа стотинак такмичара а у тзв. Аге категорији преко 4000.

Триатлон је од 2000. године уврштен у олимпијске спортове и женска триатлонска трка је имала част да буде прво такмичење на олимпијским играма у Сиднеју.
 
Врсте триатлона
 
Стандардне дистанце у триатлону Пливање Бицикл Трчање Мин. година старости
Штафета (Team Relay x 3) 300 м 8 км 2 км 16
Спринт 750 м 20 км 5 км 16
Олимпијска дистанца
(Olympic)
1500 м 40 км 10 км 18
Дуга дистанца
(Halfironman)
1900 м 90 км 21 км 18
IRONMAN 3800 м 180 км 42 км 18


 
Триатлонска такмичења се одржавају на различитим дистанцама. Такозвана “олимпијска” дистанца је 1500 м пливања 40 км вожње бицикла и 10 км трчања. Ова дистанца се зове олимпијска због тога сто је то стандардна квалификациона дистанца за Олимпијске игре, и наравно дистанца на којој се триатлонци такмице на Олимпијским играма.

Поред олимпијског популан је тзв. “спринт триатлон” који се одржава на дупло краћој дистанци која износи 750 м пливања 20 км вожње бицикла и 5 км трчања.

Врхунац и жеља сваког триатлонца је да наступи на најтежој дистанци а можда и најтежем спорту на свету а то је Иронман (гвоздени човек). Иронман се одржава на дистанцама: 3,8км пливања – 180км вожња бицикла и 42км трчања (маратон). Најпопуларнији је свакако Хавајски Ironman који је уједно и светско првенство на овој дистанци. За ову као и за друге Long distance трке (заједницко име за све триатлоне на који су дузи од олимпијског) је то што у бициклистичком сегменту такмичар не сме да се драфтује тј. забрањена је вожња у групи која је значајно лакша од соло вожње.

У нашој зеемљи се не одржавају Иронман трке али можемо да се похвалимо да имамо такмичаре који се такмиче у Иронман-у. То су Марић Бојан, који има и најбољи резултат у земљи, Владимир Савић и Веро Јанос који је наш први такмичар у Ironman-у.

Пошто је триатлон летњи спорт и захтева лепо време и није га могуће одржати у зимском периоду (наравно мислимо на земље у којима је зима хладна) створен је зимски триатлон. Зимски триатлон се састоји из трчања на скијама, вожње планинског бицикла и трчања. Дистанце на којим се такмиче зимски триатлонци су 20-40-10. Од наших такмичара се у зимском триатлону такмицио Александар Миленковић који је сезоне 2000-те остварио значајне резултате у светском и европском купу.

Постоје и разне друге варијације триатлонских такмичења као сто су неки супер сорубт за децу и рекреативце.
 
Такмичарска правила

Што се тиче такмичарских правила овде ћемо навести само она најважнија која се тичу такмичара и нећемо наводити нека правила која су везана за техничку организацију трке. Комплетна правила можете пронађи на страни Документа овог сајта.

Пливање
За време пливања такмичар је дужан да плива по означеној стази и свако скретање са стазе у смислу скраћивања дистанце се кажњава дисквалификацијом. Такмичар у току пливачког сегмента не сме да користи никаква помагала (пераја, лопатице…) јер ће у противном бити дисквалификован. Могу се користити наочаре за пливање и капа. Може се користит и одело за пливање, неопренско, дебљине до 5мм уколико је дозвољено од стране организатора тј. ако је температура воде испод 20ºC за олимпијски триатлон, док је за Ironman та граница на 24ºC.

Бицикл
Што се тиче бициклистичког сегмента од обавезне опреме потребан је бицикл, дрес, такмичарски број и кацига. Правила Светске триатлонске уније (ITU) прописују и неке појединости које се тичу самог бицикла. Та правила се односе на: кочнице-морају бити исправне и не смеју имати луфта; волан мора бити класичан; аеро-бар не сме прелазити најистуренију тачку ручица кочница а све заједно не сме да прелази осовину предњег точка за више од 15цм; точкови морају бити исте величине; рам мора бити у основи тругао; цеви не смеју бити савијене и неправилног пресека; и хоризонтална и вертикална цев морају бити заваране на врату рама; пречник цеви не сме бити већи од 8 цм. Уколико организатор нагласи да се примењују ИТУ правила, такмичару чији бицикл не задовољава ове услове неће бити дозвољено да исти користи на трци.

Што се тиче драфтинга (вожње у заветрини иза другог такмичара), није дозвољен између мускараца и жена и није дозвољен уопште на лонг дистанце такмичењима. Под зоном драфта се подразумева простор у ширини од по 1,5м бочно од бицикла са леве и десне стране и простор 10м иза бицикла мерено од најистуреније предње тачке на бициклу. Чим један такмичар пређе другог за половину обима предњег точка сматра се да га је престигао те се овај мора повући и придржавати правила о драфтингу.

Трчање
Трчање је последња дисциплина. На трчању је обавезно да такмичар прати означену стазу и као у претходна два сегмента не сме да скреће са стазе у смислу њеног скраћивања. Уколико напусти стазу може се вратити на њу само на месту на којем ју је напустио. Ходање је дозвољено. Од опреме такмчар је обавезан да има дрес, такмичарски број и патике.

Зона за измену
Зона за измену је простор у коме такмичари пресвлаче опрему између дисциплина. У зони за измену такмичар је обавезан да користи за смештање своје опреме само простор који је обележен његовим бројем. Такмичар не сме да омета друге такмичаре у току транзиције. Такмичар не сме да вози бицикл у зони за измену. Бицикл сме да вози само после линије на тлу која означава почетак бициклистичког сегмента односно до ознаке за крај сегмента. Кацигу мора да стави и да скине док је у зони за измену. У зони измене је дозвољено трчање.

Дисквлификација
Такмичар је дисквалификован уколико је прекршио нека од правила тј. када му судија показе црвени картон.Такмичар је дисквалификован уколико је на бициклу иберундован тј. ако су га водећи такмичари обишли за читав круг. Такмичар има право да настави трку после дисквалификације и да после трке у прописаном року поднесе жалбу.

Опрема
Што се тиче опреме овде ћемо навести опрему која је обавезна за такмичење а то је триатлонски дрес, бицикл, кацига и патике. Ова опрема је обавезна и без ње се не може учествовати у такмичењу. Међутим постоји много више опреме која није обавезна али која је неопходна за озбиљније бављење триатлоном. У ову опрему спадају сат, спринтерице за бицикл, наочаре за бицикл и за пливање, одело за пливање, пулсметар, бициклистички дрес итд.
 
Триатлон код нас и у Војсци Србије

Триатлон се у нашој земиљи појавио почетком 90-их мада је први триатлон одржан 1988. године у Крагујевцу и звао се “шумадијски”. То такмичење није имало форму као даншња такмичења и разликовало се и по дистанцама, а и по томе што дисциплине нису биле повезане већ је постојала пауза међу њима.

Године 1993. одржано је прво првенство државе на Ади Циганлији. Од тада се првенство државе одржава сваке године и број учесника је из године у годину све већи и што је важније резултати су све бољи. 1999. године одржан је први куп Југославије у триатлону.

Свих ових година наши такмичари су напредовали у погледу резултата тако да су постигнути успеси и на међународном плану. На првенству Балкана 2000. године Југославија је добила првака Балкана у мушкој и женској конкуренцији. То су Светлана Бркић и Ненад Сударов.

Прво званично светско војно првенство у оквиру CISM одржано је 1992. године у USA где је учешће узело 11 земаља, а до сада je одржано 20 Светски војних првенстава. Припадници из Министарства одбране и Војске Србије први пут наступили су 2012. године на 17. Првенству у Швајцарској, у Лозани, када су пв Ксенија Бубњевић и зс Игор Вуковић наступили на олимпијској дистанци притом заузевши 34. и 61. место. Следеће учешће наших припадника било је на Светском војном првенству 2018. године у Шведској где је наступио зс Игор Вуковић.