Једриличарство у Министарству одбране и Војсци Србије
Једриличарска секција у Министарству одбране и Војсци Србије основана је 2002. године на Војној академији. Идејни творци и оснивачи ове секције су капетан бојног брода Светислав Шошкић и Јован Крвокапић.

Од самог оснивања секције, успостављена је одлична сарадња са Једриличарским савезом Србије и са свим једриличарским клубовима у Републици Србији, уз које смо и ми професионална  војна лица постали професионални једриличари и уз које смо учествовали и освајали првенства Србије и многа међународна такмичења.

Као представници МО и ВС учествујемо на Светском првенству Војних академија, које се одржава на Поморској академији у Ливорну, Република Италија од 2003. године. У ових 16 учешћа најбољи остварени резултат је 6-о место на свету и сребро у конкуренцији земаља Медитерана и Црног Мора.
На светком купу Краљевске војне академије у Бриселу, 2012. године освојено је друго место. Сребро за нашу државу на Северном мору, освојила је посада на челу са скипером поручником корвете Јовановић Александром и чланом посаде поручником Тасић Владицом. Наког тога на учешћу 2016-е године на истом такмичењу, наша посада је освојила 3. место.

На светском војном првенству 2018. године, одржаном у Хелсинкији, наша посада на челу са скипером Марјановић Николом освојила је високо 7. место, обзиром да су 6 најбољих посада представници својих држава на цивилним Олимпијским играма.

Већина чланова посаде једриличарске секције МО и ВС, су државни шампиони и освајачи медаља на светским и европским такмичењима у различитим класама једрилица. Детаљнија појединачна остварења можете погледати у посебним успесима спортиста.

Након дугогодишњег тренирања и такмичења на бродовим позајмљених од стране једриличарских клубова Србије и пријатеља наше секције, ове године је купљена једрилица класе МИКРО са којом ћемо учествовати као представници МО и ВС и сви такмичењима у држави, а колико то могућности дозволе и у иностранству.

Обећавамо да ћемо са поносом вијорти Српску тробојку на светским језерима, морима и океанима, да ће се све државе дивити вештини једрења представнике државе која нема море и да ћемо ући у равноправну борбу са највећим поморским силама и тако презентовати Војску Србије, Министарство одбране и самим тим Републику Србију на најбољи могући начин у целом свету.

Јер како каже стара латинска изрека: ,,Navigare necesse est, vivere non est necesse.“ (Живети се не мора, пловити се мора), а сваки једриличар је уметник, чији је медиј само ветар!


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА