21.06.2018

Одличан резултат српских једриличара на светском првенствуНа 50. светском војном првенству у једрењу које је одржано у Хелсинкију од 14-21. јуна српски једриличари заузели су седмо место заједно са репрезентацијом Канаде.
Репрезентација Војске Србије учествовала је први пут на војном првенству које окупља познате светске и олимпијске једриличаре због чега носи ознаку другог приоритета по значају светских такмичења, одмах после олимпијских игара и цивилног светског првенства.

Једриличарску екипу Војске Србије чинили су капетан фрегате Јован Кривокапић, поручник корвете Александар Јовановић, потпоручник Никола Попов, Горан Стевановић и Никола Марјановић. Током четири такмичарска дана, екипа Војске Србије са скипером Николом Марјановићем једрила је 14 трка у популарном и узбудљивом "match race" формату где се такмиче две једрилице, једна против друге.

"Добили смо прилику да једримо са врхунским професионалцима и то на броду на коме раније нико од посаде није једрио. Није било лако, научили смо много, а успех који је постигла наша екипа, у овом формату такмичења, највећи је успех српских једриличара икада." изјавио је тренер војне екипе капетан фрегате Јован Кривокапић.

Један од најуспешнијих војних једриличара, поручник корвете Александар Јовановић, освајач евро купа у класи "микро" изјавио је да је поносан што је део тима који је представљао Војску Србије у Хелсинкију:
- Услови за једрење су били одлични. Ветар је био константан и јак, а због малих дубина мора испред Хелсинкија, таласи се нису сувише развијали, рекао је Јовановић.
За овогодишње првенство пријавило се 16 земаља, а на регати је било 15 такмичарских екипа. Прво место освојила је екипа Бразила, друго место бивши светски прваци, Русија, док је треће место припало Пољској. Првопласиране екипе, заједно са домаћинима, Финцима, који су заузели четврто место, састављене су од професионалних спортиста који су јеку припрема за летње Олимпијске игре које ће се одржати у Токију.

Српски једриличари имали су припреме на бродовима једриличарских клубова Ада и Земун, једрећи на Дунаву и Сави. У току првенства, однели су победе против професионалних једриличара из Шпаније, Француске, Холандије, Катара, Кине, Турске и Данске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА