10.06.2020

Трибина о повезаности спорта и здрављаНаучно-стручна трибина “Превенција, физичка активност, здравље, спорт - значај и изазови”, одржана је данас у Атлетској дворани на Војној академији.
 
Трибину, чији су организатори Министарство одбране и Војска Србије, отворио је и модерирао шеф Делегације Србије при Међународном савету за војни спорт бригадни генерал у пензији Синиша Радовић.

Трибини су присуствовали државни секретар Александар Живковић и највиши представници Олимпијског комитета Србије, Спортског савеза Србије, Градског секретаријата за спорт Београда, Удружења "Да живимо здраво" и најзначајнијих спортских институција у Србији.
 
Поздрављајући присутне у име министра одбране Александра Вулина, државни секретар Александар Живковић истакао је да се у Министарству одбране и Војсци Србије велика пажња посвећује физичким активностима, јер постоји свест о њиховом значају за здравствену, радну и борбену способност припадника.
 
- То се огледа кроз процес селекције за добровољно служење војног рока, пријем на школовање и у професионалну војну службу, као и кроз даље вођење у професионалној служби – рекао је државни секретар Живковић и додао да посебан допринос физичке активности произилази из развоја војног спорта, како на нивоу Министарства одбране и Војске Србије, тако и на међународном нивоу кроз Делегацију Србије при ЦИСМ.
 
- У том смислу је Министарство одбране формирало Спортску јединицу и потписало споразуме о сарадњи у области спорта са значајним субјектима у Републици Србији, јер сигурни смо да Министарство одбране и Војска Србије могу много да добију од спорта Републике Србије, као што могу да дају и одређени допринос у развоју спорта у Србији - истакао је државни секретар Александар Живковић.

Циљ трибине, према речима Синише Радовића, је да се кроз предавања стручњака, "научно и практично", пошаље порука о значају и повезаности здравља и спорта, али и о неопходности здравог живота, физичке активности и здраве исхране. Или, како је истакао председник Удружења "Да живимо здраво" Братислав Бата Ђорђевић - ставити се у функцију производње здравља.
 
Предавачи на трибини у својим излагањима понудили су одговоре о могућностима за укључивање што већег броја људи у различите програме физичке активности и успешну превенцију болести.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.06.2020
mp4 (98,99 MB)
Трибина