04.08.2019

Представљена Спортска јединица и репрезентација Војске Србије

Министар Вулин: Војска Србије увек иде на победу

Министар одбране Александар Вулин и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо присуствовали су данас свечаном представљању Спортске јединице Војске Србије и репрезентације Војске Србије која ће учествовати на 7. CISM светским војним играма у НР Кини у хотелу „Гранд“ на Копаонику.

Министар Вулин, обраћајући се окупљеним војним спортистима, истакао је да су они разлог наше наде, нашег убеђења да ће побеђивати.

- Српски народ и Војска Србије увек иду на победу и прво место. Свакоме част, али никоме предност.  Идите увек на победу – поручио је министар Вулин пожелевши много среће, храбрости и успеха на предстојећем такмичењу и да са поносом носе униформу Војске Србије.

Према речима министра Вулина, Војска Србије није скуп људи и технике, нити скуп правила, већ скуп вредности, због којих постоји, да би их унапредила, спровела и бранила.

- Слобода, независност, понос наше нације, али и породичне вредности какве су здрав живот и спорт, чине Војску Србије. Људи су окупљени око вредности које заступају, које чувају. Зато је нама у Војсци Србије спорт веома важан – нагласио је министар Вулин, додајући да је спорт Војсци Србије једна од темељних вредности која чини разлику између доброг и лошег војника.

Он је истакао да нас спорт у Војсци учи које су то вредности за које морамо да се боримо – колективни дух, верност тиму, верност застави, спремност да се жртвујеш за друга до себе, да учиниш све да би твоја земља, нација и војска били поносни на тебе.

- Зато смо, после дуго времена, формирали и спортску јединицу, да бисмо окупили најбоље припаднике Војске Србије, али да бисмо спортистима из наше земље дали прилику да нас нечему науче, да им помогнемо да спроведу своју професионалну каријеру, а када је заврше, да остану део Војске Србије и да своје знање пренесу на будуће генерације. Ово је порука да оно што је најбоље мора бити у Војсци Србије. Оно што је најквалитетније, најхрабрије, најбоље, најсигурније и највредније, то мора да буде део Војске Србије – поручио је министар одбране

Према његовим речима, униформа Војске Србије коју ће понети, није дрес, нешто што може да се замени и скине, већ највиша вредност једног народа.

- Ви сте добили право и привилегију да је пуноправно носите и да где год будете били позовете се на њу, као што се и ми позивамо на вас. Војска Србије и њена унифирма нису само тим или дрес, они се не дају заменити, и када је једном обучете, обукли сте га за сва времена и за цео живот и са поносом увек можете да кажете да сте припадници Војске Србије – поручио је окупљеним спортистима министар одбране, додајући да та чињеница вреди као њихове светске и олимпијске медаље.

Говорећи о предстојећем такмичењу, министар је истакао да ће их у Кини доживети као своје пријатеље и који ће умети да им кажу да је Србија једна велика, поносна и храбра земља, која је пре 20 година, у отпору НАТО агресији показала да је већа од силе и моћнија од зла.

- Двадесет година касније, ви ћете показати да сте достојни настављачи оних који су нас бранили на Паштрику и Кошарама, само ћете то радити својим срцем, знањем и умећем – нагласио је министар Вулин.

На нашим спортистима, поручио је министар Вулин, је да штите и чувају своју земљу пожртвованошћу, знањем, вредноћом.

Честитајући формирање Спортске јединице и војне репреземтације Републике Србије амбасадорка Чен Бо, указала је да се под руководством председника Си Ђи Пинга и председника Александра Вучића свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије непрекидно развија.

- У тим оквирима је још више интензивирана размена и сарадња наше две војске. У срцу кинеског народа српска војска важи за једну херојску војску која је дала велики допринос у светској борби против фашизма. Пре 20 година у борби у којој сте бранили државни суверенитет и територијални интегритет показали сте херојску снагу као и своју оданост своме народу и држави чиме се кинески народ дубоки диви – поручила је амбасадорка Кине пожелевши срећу нашим такмичарима на предстојећем такмичењу.

У име припадника Спортске јединице, окупљенима се обратио атлетичар Михаил Дудаш, који је истакао важност спорта за све, наглашавајући да спорт јача морал и подстиче кохезију припадника војних јединица, дисциплину и спремност за служење заједничком циљу. Он је, такође, изразио задовољство што ће у униформи Војске Србије, са осталим нашим такмичарима, ове године са поносом представљати нашу земљу.

Шеф делегације Републике Србије при CISM бригадни генерал Синиша Радовић истакао је да је за Војску Србије значајан датум 18. октобар када наши војни спортисти крећу пут Републике Кине, где ће током 10 такмичарских дана, са највећим бројем такмичара до сада у униформи Војске Србије – 50, наступити у 10 дисциплина.

- Међу 50 такмичара су и репрезентативци Републике Србије који су до сада освајали европске, светске и олимпијске медаље и без лажне скромности можемо да кажемо да ће такмичење у Вухану бити највећи догађај тог типа од када се одржавају Светске војне игре, а неке од држава ће учествовати са више од 300 такмичара – рекао је генерал Радовић наглашавајући да ће наши војни спортисти дати све од себе, јер је наша Војска увек излазила као победник. Генерал Радовић је захвалио свима који су помогли војним спортистима, а нарочито министру Вулину који је од првог дана препознао значај војног спорта.

На данашњој свечаности, у знак захвалности због подршке војном спорту, бригадни генерал Радовић уручио је плакете и захвалнице CISM министру Вулину, амабасадорки Чен Бо, као и председнику Спортског савеза Србије Давору Штефанеку. 
 
Домаћин предстојећих 7. светских војних игара је НР Кина, одржавају се у граду Вухан, а наши такмичари ће бити смештени у олимпијском селу које може да прими 12.000 учесника. Шеф мисије Републике Србије на 7. светским војним играма биће генерал Радовић, шеф Делегације Републике Србије при CISM.

Министар одбране Александар Вулин донео је одлуку о формирању Спортске јединице, односно Одељења за спорт, у саставу Универзитета одбране. Одељење за спорт организацијски је подељено у две групе, Групу за спортску делатност и Групу за војни спорт, односно спортску јединицу.

Данашњој свечаности су присуствовали и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, шеф кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, као и представници војно-дипломатског кора, спортских друштава и локалне самоуправе.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2019
Обраћање министра Вулина
05.08.2019
Обраћање бригадног генерала Радовића
05.08.2019
Обраћање амбасадорке Чен Бо
05.08.2019
Обраћање Михаила Дудаша
05.08.2019
Свечаност