Информација - Међународни савет за војне спортове (CISM)Међународни савет за војне спортове (CISM)

Међународни савет за војне спортове (Conseil International du Sport Militaire), познат по свом акрониму - CISM, званична je међународна спортска асоцијација сачињена од оружаних снага земaља чланица. CISM представља савремену димензију активног успостављања међународних војних односа и средство за промоцију и јачање мира у свету, међуармијске сарадње, поверења и помирења кроз спорт. Тај идеал садржан је у слогану CISM: "Friendship through sport", (www.cism-milsport.org).

CISM се састоји од представника оружаних снага 135 државе чланице са пет континената. Основан је као незванично међународно удружење 18. фебруара 1948. године у Ници (Француска) од стране пет земаља оснивача: Белгије, Француске, Луксембурга, Данске и Холандије. Правни статус са седиштем у Белгији (улица Жака Жордена бр. 26), добио је краљевским декретом потписаним 9. јануара 1989. године, од стране краља Белгије. CISM је непрофитабилна организација чији је циљ да развија пријатељске односе међу оружаним снагама држава чланица, промовише физичко образовање и спортске активности, обезбеђује узајамну техничку помоћ, помаже сиромашнијим чланицама у име пријатељства и солидарности и доприноси уравнотеженом и складном развоју војних лица и међународном напору за успостављање универзалног мира.

Узајамна борба и надметање припадника оружаних снага на спортском уместо на бојном пољу, основна је сврха свих активности и делатности које се обављају у оквиру програма CISM, који значајно доприноси процесу јачања општег мира у свету. То су препознале Организације уједињених нација, које су CISM званично укључиле Економски и социјални савет (ECOSOC), 2007. године. Сарадња CISM са Међународним олимпијским комитетом документована је 18. априла 1998. године, при обележавању јубилеја 50 година од оснивања CISM, на 53. Генералној скупштини и Конгресу CISM, одржаним од 8. до 20. априла 1998. године у Аустрији (Баден – Беч). CISM је уврштен у АSIF – Удружење међународних спортских федерација (Мултиспортске организације и такмичења »Спорт за све«), а Повељу о сарадњи потписао је председник МОК-а, његова екселенција, маркиз Хуан Антонио Самаран.

Попут олимпијских игара, почев од 1995. године, CISM је отпочео циклус организације светских војних игара („олимпијада са звездицама – чиновима“). Велики успех тих игара и пријатељство које се на њима изграђивало између припадника оружаних снага подстакли су на успостављање зимских и кадетских светских војних игара. Тако су, 2010. године, одржане „1. зимске светске војне игре“ у Вал д’Аости (Италија) и „1. светске војне кадетске игре“ у Анкари (Турска).

CISM као темељ спорта у Војсци

Спорт као феномен савременог друштва, темељи се на максималном залагању и примени телесних вежби и активности ради усавршавања моторичких способности, менталног капацитета и црта личности, односно постизања изврсности у изабраној дисциплини. Развојем телесних и организационих способности у друштву и њиховим упоређивањем у одређеним био-социјалним условима, задовољавају се важне индивидуалне и опште потребе људи, укључујући и пресудно важну за сваку државу – одбрамбену потребу.

Спортом се ефикасно успоставља и унапређује социјална повезаност и јача мирнодопска и борбена спремност на свим нивоима система одбране земље. Учешћем у организацији и наступом на спортским догађајима из програма CISM, припадницима оружаних снага омогућено је да своје функционалне, оперативне и организационе способности међусобно упоређују, унапреде их кроз интерактивну међуармијску сарадњу и искажу као делотворно средство за промовисање основних вредности војне професије, војске и државе.

За четрнаест година чланства наше земље у CISM, спорт у Систему одбране Републике Србије уграђен је у национални спорт и обезбеђен је његов одрживи развој. Као појавни облик физичке културе припадника Министарства одбране и Војске Србије, спорт у војсци видно се манифестовао кроз слободно или организовано упражњавање спортских активности и делатности, ради постизања телесне и такмичарске изврсности, борбом и надметањем на спортском уместо на бојном пољу. Унапређивање личног физичког изгледа и способности, општег здравственог стања, тимске изграђености и резултата на такмичењима свих нивоа основни су задаци спорта у војсци, који чине војни спорт, класични спорт и спорт за све. Док класични спорт и спорт за све обухватају све опште познате спортске гране и дисциплине које се упражњавају у војсци, војни спорт означава спортове специфичне само за војну организацију, где су спортске активности и делатности упоредиве са поступцима у припреми и извршавању борбених и других мисија војске.

Кроз спорт као општег показатеља здравља, организованости и снаге једног друштва, темељи се и војна професија, којом се делотворно исказују витешка култура, храброст и врлина. Припремљеност за деловање и мера у којој су знање, вештина и искуство оних који приступају надметању, примењени у правом тренутку, одређују успешност у борби за победу, како на бојном тако и на спортском пољу. Попут оружане борбе, спортско такмичење почива на суочавању са изазовом који, у виду одређене препреке (задатка), поставља достојан (равноправан) противник. У том надметању, да би се обезбедио победнички исход, неопходно је правилно и брзо расуђивати, показати истрајност и прибраност под притиском и доносити одлуке којим ће се, поштујући прихваћена правила, велике раздаљине и наметнути изазови савладати боље од других, односно предузети решења којима ће проблеми бити преведени у предности.

С обзиром да су покрет и кретање у основи друштвених делатности као што су одбрана и спорт, ове две области нераскидиво повезује телесно вежбање, односно тренинг, којим се унапређују моторичке и радне способности и специфичне вештине, формира стабилан и оригиналан ментални став и постиже складна свеукупна изграђеност припадника војске. Такође, када је правилно структуриран, спорт не само да је компатибилан са академским  вредностима него их, чак, може побољшати и појачати. Суочавање са достојним изазовом на такмичењу чини најбољи могући тест за проверу достигнутих телесних способности и пружа могућност да се интелигентно и вешто реагује у свим ситуацијама, анализирају и савладају одређене слабости, као и да се из тога нешто ново научи.

На спортским догађајима из програма CISM, почев од 2003. године, припадници Министарства одбране и Војске Србије настојали су да, приступањем значајном тесту, уз исправан ментални став и понашање, презентују сопствене телесне способности и вештине и, у односу на колеге из страних армија, покажу већу ефикасност у савладавању постављених изазова. На тај начин, поред презентованих телесних способности, спортских умећа и вештина, високе мотивисаности и основних вредности војне професије, остварена су и запажена спортска достигнућа. Стицањем драгоцених искустава и знања у области тренинга, спортске дипломатије и менаџмента у спорту, значајно су унапређене телесне, комуникационе и организационе способности припадника Војске и хармонизоване њихове моралне вредности, у складу са кодексом спортског понашања. Коначно, унапређена је интерперсонална комуникација, узајамно поштовање, разумевање и сарадња са припадницима страних армија, без обзира на њихов етнички, културни и верски идентитет.

Република Србија у Међународном савету за војне спортове

Република Србија баштини пуноправно чланство у CISM од пријема државне заједнице “Србија и Црна Гора” на „58. Генералној скупштини и Конгресу CISM“, 15. маја 2003. године у Уједињеним Арапским Емиратима (Дубаи). Званичну изјаву о приступању у CISM потписао је тадашњи министар одбране, господин Борис Тадић.

Сврха чланства и постојања Делегације је партиципирање Републике Србије и Војске Србије у одрживом развоју светског мира и унапређивање међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону кроз спорт, кроз такмичења са припадницима страних армија, на спортском терену уместо на бојном пољу. На тај начин, јачају се одбрамбене способности земље и доприноси изградњи мира и безбедности у свету кроз својеврсне мировне мисије војних спортиста, коју осликава слоган CISM “Friendship through sport”.
Дужност шефа Делегације Републике Србије при CISM у протеклом периоду вршили су:
у 2003. години, генерал-мајор Добросав Радовановић,
од 2004. до 2006. године, пуковник Бранко Бошковић,
од почетка 2007. до краја 2008. године, генерал-мајор Видосав Ковачевић,
од 2009. до разрешења 2012. године, државни секретар МО др Зоран Јефтић,
до 4.фебруара 2013. године, генерал-потпуковник Александар Живковић,
од 4. фебруара 2013. године до 26. јуна 2014. године, пуковник Драган Ђини и
Закључком Владе Р. Србије 24 Број: 119-6158/2014 од 26. јуна 2014. године, за шефа Делегације Р. Србије при CISM, именован је бригадни генерал Синиша Радовић.
 
Одлуком   министра   одбране   Делегација  је  установљена  по  функционалном  принципу. Поред  чланова  Делегације из система одбране (пк Бошко Зорић, пп Александар Милорадовић, пп Зоран Јакшић, зк Ненад Пантош и вс Снежана Станчетић), састав  Делегације  чине  и придружени чланови  (др Јованка Шарановић,  мр Светлана  Павковић,  Милка  Форцан,  Весна Барбуловић, мр Драган Атанасов, Ђорђе Вишацки, Владимир Батез, мр Зоран Голубовић, Давор Тркуља). Почасни  члан  Делегације је господин Мишел ван Мерс, пензионисани пуковник ОС Холандије, Генерални секретар CISM од 2005. – 2009. године.

Почев  од  првог  наступа  спортиста припадника Министарства одбране и Војске Србије на »3.  светским  војним  играма«  (од  12.  до  20. децембра  2003. године,  у  Катанији  -  Италија)  до краја  2016.  године,   Делегација   Србије   при   CISM   реализовала   је   укупно   129   спортских манифестација и догађаја из програма CISM.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије су у веома јакој и професионалној спортској конкуренцији освојили укупно 71 спортских одличја (11 светских, 3 европске и 57 регионалних медаља) од чега златних – 23, сребрних –28 и бронзаних – 20.


Најзначајнија спортскa такмичења на којима су припадници МО и ВС учествовали била су: “3., 4. и 5.  летње светске војне игре”; “1, 2. и 3. зимске светске војне игре”; “1. кадетске светске војне игре” и бројна светска војна првенства у атлетици, оријентирингу, маратону, војном пентатлону, стрељаштву и падобранству.

Од највреднијих спортских догађаја CISM које су успешно организоване у Републици Србији истичу се: “Европска конференција CISM” (новембра 2008. године), “42. светско војно првенство у маратону” (априла 2009. године), “Стратегијски семинар CISM 2010. године” (септембра 2010. године) и “55. светско војно првенство у кросу”, (марта 2013. године). Посебан значај има регионална активност “CISM – FIFA Futsal Cup”, коју је иницирала Делегација Републике Србије при CISM, с циљем јачања сарадње, поверења и помирења између оружаних снага земаља у некада ратом захваћеном региону. Ова иницијатива, подржана је лично од стране Генералног секретара CISM и традиционално се организује почев од 2009. године, уз учешће свих шест бивших република СФРЈ.

За заслуге у развоју светског мира, међуармијске сарадње, спорта и физичке културе, Генерални секретаријат CISM из Брисела је, од 2006. године до 2013. године, доделио 19 престижних одликовања (silver star-3, knight – 11 grand knight – 3, и grand officer - 2). Најзначајније одликовање (grand officer) добили су Драган Шутановац (2009. године) и Александар Вучић (2013. године), министри одбране у актуелном периоду.

За изузетне заслуге и допринос развоју војног спорта у Републици Србији, министар одбране доделио је “Војну спомен медаљу за допринос систему одбране Републике Србије” Генералном секретару CISM, припаднику оружаних снага Холандије, пуковнику Мишел ван Мерсу, на церемонији свечаног отварања “4. Спортског првенства Војске Србије”, 20. јуна 2011. године, на Војној академији.

Свестрано ангажовање чланова војних репрезентација Републике Србије на спортским манифестацијама и догађајима при CISM, усмерено како на спортски резултат тако и на техничку помоћ, солидарност и општи напор за успостављање универзалног мира, допринело је уравнотеженом и складном развоју припадника Министарства одбране и Војске Србије. Успостављени су бројни пријатељски односи са колегама страних армија широм света, a упоређивањем стечених вештина и усвојених знања у области спорта и физичке културе делотворно су промовисане суштинске вредности спорта као што су етика, здрав живот, фер-плеј и др.

Најзначајнија спортска достигнућа на такмичењима из програма CISM

Од укупно 129 реализованих активности при CISM до краја 2016. године истичу се следећи светски вредни резултати и освојене медаље:
војник Младен Тепавчевић (златна и бронзана медаља у пливању на 3. светским војним играма 2003. године у Катанији – Италија),
војник Мирко Петровић (сребрна медаља, освојена на 1. светском дворанском војном првенству у атлетици -3000 м, у Атини 2009. године),
Војна репрезентација Србије у скијању: бронзана медаља у слалому (екипно), освојена на 1. зимским светским војним играма у Аости – Италија, 2010. године,

Сребрне медаље на Европском првенству у џудоу, 2010. године у Новом Месту (Словенија), освојили су кадет Војне академије Стеван Стојановић (до 73кг) и Урош Ненковић (до 81кг), војник у резервном саставу,

Војна репрезентација Србије у скијању: бронзана медаља у женској конкуренцији у слалому (екипно), освојена на 53. светском војном првенству у скијању у Бодену – Шведска, 2015. године и Војна репрезентација Србије у атлетици: бронзана медаља у женској конкуренцији (екипно), освојена на 48. светском војном првенству у маратону у Торину – Италија, 2016. године.

На 1. кадетским играма у Турској (2010. год.) освојена су следећа одличја:
Тања Тачић, кадет, среб. медаља (екипно) и бронз. мед. (појед.) – вазд. пиштољ,
Гордана Сарић, кадет, сребрна медаља (екипно) – ваздушни пиштољ,
Милица Милосављевић, кадет, сребрна медаља (екипно) – ваз. пиштољ,
Инослава Јанковић, кадет, сребрна медаља (екипно) Атлетика – 4 x 400 m и бронзана медаља (појединачно) на 100 метара,
Биљана Кањерић, кадет, сребрна медаља (екипно) Атлетика –  4 x 400 m,
Слађана Ђорђевић, кадет, сребрна медаља (екипно) Атлетика – 4 x 400 m,
Јовановић Невена, кадет, сребрна медаља (екипно) Атлетика – 4 x 400 m,
Вања Мрђа, кадет, бронзана медаља (екипно) – ваздушна пушка,
Кристина Бабић, кадет, бронзана медаља (екипно) – ваздушна пушка,
Ида Попеску, кадет, бронзана медаља (екипно) – ваздушна пушка,
Илија Ранчић, кадет ВМА, бронзана медаља (појединачно) – ваз. пушка,
Биљана Кањерић, кадет, бронзана медаља (појед.) у Атлетици (800 m).
 

ЗАКЉУЧАК

Република Србија је током чланства у CISM (до краја 2017.г.) учествовала у организацији и реализацији 142 активности, остварила запажену међуармијску сарадњу са бројним земљама света и дала значајан допринос јачању позиције и кредибилитета наше војске и земље на међународном плану. Учешћем у »операцијама« спортиста на пољу јачања мира и поверења у свету, кроз разноврсне активности из програма CISM, унапређиване су сопствене оперативне способности и повећан дипломатски потенцијал и углед наше војске и државе у свету.

Организацијом и учешћем на спортским догађајима из програма CISM, као интегрисаног модела општег развоја припадника оружаних снага широм света, поред приказа врхунских спортских вештина и различитих националних култура, врши се и промоција много виших вредности којима је историја исковала веома јаке везе између народа и војске. Извршавањем својеврсне мировне мисије, борбом и надметањем на спортском уместо на бојном пољу, припадници Министарства одбране и Војске Србије су, како у својству спортиста, тако и руководства, значајно унапредили углед наших оружаних снага и државе у свету. У складу са Уставом Републике Србије и кодексом части припадника Војске Србије, ефикасно су промовисани војна професија, дух толеранције и интеркултуролошког дијалога, узајамно поштовање, разумевање и сарадња међу припадницима оружаних снага на Балкану, без обзира на њихов етнички, културни или верски идентитет. Такође, ојачане су међуармијска сарадња са демократским и мирољубивим државама и одбрамбене и друге способности земље, потребне за активно учешће у процесима сарадње и заједничког деловања са другим државама и субјектима међународних односа у изградњи националне, регионалне и глобалне безбедности, што је у складу са Белом књигом одбране, Стратегијом одбране и Стратегијом националне безбедности Републике Србије.

Укључивање наше земље у међународне војне спортске интеграционе процесе делотворан је начин за остваривање интероперабилности професионалних војних лица, промовисање националне, родне, расне и верске равноправности, очување животне средине и јачање мира, безбености, сарадње и поверења у региону, Европи и свету, што је у складу са основним националним вредностима, интересима и циљевима политике националне безбедности и одбране Републике Србије.
 

Кључне активности током 2014. и 2015. године:
 
У периоду од 2. до 20. марта 2014. године, одржан је Зимски тренинг камп „Копаоник 2014“, са циљем припреме репрезентације МО и ВС за учешће на 52. светском војном првенству у скијању, које је одржано у периоду од 24. до 29. марта 2014. године у Финској.
Такмичари Војске Србије нису учествовали на наведеном такмичењу због недовољно финансијских средстава добијених од Спортског савеза Србије (300.000 динара), којима је требало да буде финансирано учешће.

У периоду од 20. јула до 10. августа 2014. године реализован је „CISM интернационални летњи тренинг камп – Копаоник 2014“ (обједињен домаћи и интернационални тренинг камп – за 15 припадника МО, 36 припадника ВС и око 20 припадника ОС страних армија, до пет земаља) и „CISM регионално војног првенство у планинском трчању” (око 80 припадника страних армија, до 10 земаља), на 51. СП Копаоник.
Новопостављени председник CISM потпуковник Абдулхаким Алшано упутио је званичан позив министру одбране за учешће на церемонији отварања CISM летњих светских игара, које ће бити одржане од 2. до 10. октобра 2015. године у Кореји.

Одлуком Владе Р. Србије, на место шефа Делегације Р. Србије при CISM постављен је бг Синиша Радовић, начелник Кабинета МО.
У периоду од 24. до 30. августа 2014. године, екипа МО и ВС путовала је у Р. Аустрију (Гисинг), ради учешћа на „47. светском војном првенству у оријентирингу“.

У периоду од 22. до 26. септембра 2014. године, екипа МО и ВС путовала је у Босну и Херцеговину (Сарајево), ради учешћа на спортској манифестацији „6. CISM FUTSAL CUP FOR PEACE“.
У периоду од 8. до 14. октобра 2014. године, екипа МО и ВС путовала је у К. Холандију (Ајндховен), ради учешћа на „46. светском војном првенству у маратону“.
У периоду од 27. до 29. новембра 2014. године, припадници МО и ВС учествовали су на Сајму спорта и том приликом је одржана презентација Делегације Р. Србије при CISM.
У периоду од 24. фебруара до 7. марта 2015. године, одржан атлетски тренинг камп у Р. Словенији (Ајшевица) на коме је учествовало осам припадника МО и ВС.
У периоду од 23. до 27. марта 2015. године, одржан 53. светско војно првенство у скијању у месту Боден у Шведској. Учествовале четири такмичарке и освојиле сребрну медаљу.

 „7. CISM футсал куп за мир“одржан између репрезентација оружаних санга Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, у периоду од 24. до 29. маја 2015. године у Сомбору и Апатину. Репрезентација Србије узела је друго место. Такмичењу је присуствовао и генерални секретар CISM пк Коита.
Репрезентација МО и ВС учествовала је на 6. светским војним играма, које су одржане у Републици Кореји у периоду од 2. до 11. октобра 2015. године.
Делегација Р. Србије учествовала је у раду Европске конференције CISM, која је одржана у Гранади, К. Шпанија, у периоду од 26. до 30. октобра 2015. године. Делегацију је предводио бг Синиша Радовић, начелник КМО.
Кључне активности током 2016. године:

Учешће осам припадника МО и ВС на билатералном тренинг кампу за атлетичаре у Ајшевици (Словенија) у периоду од 2. до 11. марта 2016. године.
5. CISM зимски тренинг камп „Копаоник 2016“ у периоду од 2. до 20. марта 2016. године.
40. светско војно првенство у бази Кубинка (Руска Федерација), од 17. до 29. јула 2016. године.
7. CISM летњи тренинг камп „Копаоник 2016“ у периоду од 1. до 8. августа 2016. године.
63. светско војно првенство у пентатлону у Винер Нојштату (Р. Аустрија), у периоду од
6. до 14. августа 2016. године.
48. светско првенство у маратону, 29.09. до 4. октобра 2016. године.
Европска конференција CISM у Риги (Естонија), у времену од 3. до 6. октобра 2016. године. Делегацију је предводио бг Синиша Радовић, начелник КМО и шеф Делегације Србије при CISM.
 
Кључне активности у 2017. години

Учешће војне репрезентације Републике Србије на билатералном тренинг кампу за атлетичаре (дуге пруге) „Ајшевица 2017“ у Словенији у периоду од 28. фебруара до 8. марта 2017. године.
Учешће војне репрезентације на CISM зимском тренинг кампу, у периоду од 12. до 19. фебруара 2017. године, у Р. Словенији (Покљука).
Учешће војне репрезентације у скијању на „3. зимским светским војним играма“ у периоду од 22. до 28. фебруара 2017. године  у Руској Федерацији (Сочи).

Учешће бг Синише Радовић, начелника Кабинета министра одбране и уједно шефа Делегације Републике Србије при CISM на 72. Генералној скупштини и конгресу CISM 2017,  Република Грчка (Атина) у периоду од 2. до 7. маја 2017. године.
Учешће војне репрезентације у футсалу на „9. CISM футсал купу за мир“ у периоду од 22. до 26. маја 2017. године  у Р. Словенији (Постојна).
Реализаован “8. CISM летњи Тренинг камп – Копаоник 2017” на простору 51. СП Копаоник, у времену од 09. јула до 07. августа 2017. године.
Учешће војне репрезентације Републике Србије на „41. светском војном првенству у падобранству”, које је одржано од 10. до 21. јула 2017. године у СР Немачкој (Варендорф).

Учешће бг Синише Радовића на Европској конференцији CISM 2017, која је одржана од 23. до 26. октобра 2017. године у Р. Кипар.
Учешће војне репрезентације на „57. светском војном првенству у дисциплини cross-country“ у Мађарској (Balatonakarattya), од 3. до 7. новембра 2017. године.