Делегација Републике Србије у CISMО Међународом савету за војне спортове (CISM)

Међународни савет за војне спортове (Conseil International du Sport Militaire-CISM), је  међународна спортска асоцијација сачињена од оружаних снага земaља удружених у области спорта, а ради успостављања међународних војних односа  и развијања међуармијске сарадње кроз спорт. Слоган CISM по коме је ова асоцијација позната је „Пријатељство кроз спорт“ - "Friendship through sport", иначе CISМ је највећа на свету међународна војна спортска асоцијација и може се рећи да је пандам олимпијском комитету на подручју војног спорта.

У Француској у Ници су 18. фебруара 1948. године  пет држава  Белгија, Француска, Луксембург, Данска и Холандија, основале међународни савет за војне спортове CISM. Данас CISМ има 140 држава односно оружаних снага чланица са пет континената, промовише спорт у оружаним снагама, побољшава и изграђује услове за бављење спортом и такмичењима, препознаје и мотивише таленте, чини атрактивном војну службу, организује међународна такмичења и омогућава учешће припадника оружаних снага на тим такмичењима. Седиште Генералног секретаријата CISМ је у Белгији у Бриселу.

Такође, CISМ  „повезује“ војни спорт и друштвени живот, подиже дипломатске способности војног спорта односно подстиче развијање добрих односа између оружаних снага кроз спорт и војна такмичења од регионалног до светског нивоа, пружа техничку, стручну и другу врсту помоћи и подршку чланицама CISМ са ограниченим материјалним и финансијским могућностима и доприноси напорима за успостављање мира на међународном плану.

Под окриљем CISМ организују се такмичења, регионалног, европског и светског нивоа, тако да су највећи догађаји летње и зимске светске војне игре, из олимпијских, неолимпијских и војних спортова. До сада је CISМ организовала седам пута летње светске војне игре и три пута зимске светске војне игре, као и велики број других такмичења различаитог нивоа.


Република Србија у CISМ

Република Србија је примљена  у чланство CISМ на 58. Генералној скупштини и Конгресу CISМ, 15. маја 2003. године у Уједињеним Арапским Емиратима и од тада   равноправно са осталим чланицама партиципира у спортским активностима, активностима међународне војне сарадње, даје свој допринос изградњи мира, поверења и помирења у региону и свету. У Републици Србији носилац активности из програма CISМ је Делегација Републике Србије при CISМ.

Спортисти  Министарства одбране и Војске Србије, први наступ под окриљем CISМ имали су на 3. Светским војним играма 2003. године у Катанији, и до сада је Делегација Републике Србије при CISМ и спортисти МО и ВС организовали и учествовали на 162 спортске манифестације из програма CISМ. До сада су наши спортисти у веома јакој и професионалној спортској конкуренцији освојили 83 одличја, 19 медаље са светских, 2 медаље са европске и 62  медаље са регионалних такмичења и то златних 28, сребрних 26 и бронзаних 29.

Спортисти МО и ВС учествовали су следећим најзначајнијим такмичењима на 3.,4.,5.,6., и 7. летњим светким војним играма и 1.,2., и 3. зимским војним играма, 1. кадетским светским војним играма и другим бројним светским војним првенствима у скијању, атлетици, маратону, џудоу, оријентирингу, падобранству, стрељаштву једрењу и другим спортиовима.

У периоду од чланства до данас Републике Србије Делегација CISМ успешно је организовала спортске манифестације као што су еврпоска конференција, светско војно првенство у маратону, стратегијски семинар CISМ и светско војно првенство у кросу.

Делегација Републике Србије при CISМ је иницирала регионалну активност под окриљем “CISМ – FIFA Futsal Cup” са циљем јачања сарадње и поверења између оружаних снага у некада ратом захваћеном региону – републике бивше СФРЈ. Ова иницијатива подржана је од Генереалног секретара CISМ и FIFЕ, а успешно се организује традиционално почев од 2009. године.

Генерални секретар CISМ је од 2006. године до данас доделио 19 престижних одликовања припадницима МО и ВС ( silver star-3, knight-11, grand knight-4, i grand officer-3), за постигнуте резултате у развоју спорта, развоју међуармијске сарадње и допринос изградњи мира и поверења између оружаних снага.
Сви наступи спортиста МО и ВС под окриљем CISМ су изузетно важни и значајни за промоцију Војске Србије и Републике Србије у земљи и свету, наши спортисти било да су професионални припадници војске или репрезентативци Србије у различитим спортским дисциплинама а наступају за Војску Србије са поносом носе униформу Војске Србијер и проносе славу непобедивости српског војника.

Делегација Републике Србије при CISМ изградила је изузетне односе и сарадњу са свим спортским институцијама на нивоу Републике Србије и дала допринос приликом формирања спортске јединице Војске Србије и даљем развоју и унапређењу војног спорта.

Делегацију Републике Србије при CISМ чини осам чланова, шеф делегације Синиша Радовић (бригадни генерал у пензији) и чланови делегације потпуковник Александар Милорадовић, потпуковник Драган Тодоров, потпуковник Ненад Милосављевић, потпуковник Дамњан Марковић, мајор Благота Вуковић, заст I класе Игор Вуковић и војни службеник Снежана Станчетић.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.03.2018
mp4 (57,45 MB)
CISM спорт
13.03.2018
mp4 (79,21 MB)
Република Србије при CISM