О нама


На темељима идеје о успостављању мирног и безбедног света и мисијом да се припадници оружаних снага широм света боре и надмећу на спортском уместо бојном пољу, 18. фебруара 1948. године у Ници (Француска) формирана је, данас једнствена, интердисциплинарна светска војна спортска организација – Међународни савет за војне спортове (CISM).

Филозофија и идеали организације уграђени су у званични слоган CISM – “Friendship Through Sport”. CISM тренутно укључује оружане снаге 133 земаља света.

Република Србија je 15. маја 2003. године, на „58. Генералној скупштини и Конгресу CISM“ у Уједињеним Арапским Емиратима (Дубаи), примљена као 127. чланица, са циљем да партиципира у одрживом развоју светског мира и унапређивању међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону кроз спорт.

CISM је у потпуности организован као и Међународни олимпијски комитет и у складу са највишим протоколарним војним, као и стандардима признатих светских спортских федерација, сваке 4 године организује летње и зимске светске војне игре (као пандам Олимпијади) и кадетске светске војне игре (као пандам Универзијади), а на годишњем нивоу око 20 светских првенстава (из 26 спортова) и бројна континентална и регионална спортска првенства.

Почев од првог наступа спортиста припадника Министарства одбране и Војске Србије на 3. светским војним играма (од 12. до 20. децембра 2003. године, у Катанији – Република Италија) до краја 2016. године, Делегација Републике Србије при CISM реализовала је укупно 129 спортских манифестација и догађаја из програма CISM. Припадници Министарства одбране и Војске Србије су у веома јакој и професионалној спортској конкуренцији освојили укупно 71 спортских одличја (11 светских, 3 европске и 57 регионалних медаља) од чега златних – 23, сребрних – 28 и бронзаних – 20.

Од најзначајнијих спортских такмичења на којима је Делегација Србије при CISM учествовала истичу се: “3, 4, 5. и 6. летње светске војне игре”; “1. и 2. зимске светске војне игре”; “1. кадетске светске војне игре” и бројна светска војна првенства у атлетици, оријентирингу, маратону, војном пентатлону, стрељаштву и падобранству. У наведеном периоду Делегација је успешно организовала и следеће спортске догађаје: “Европска конференција CISM” (новембра 2008. године), “42. светско војно првенство у маратону” (априла 2009. године), “Стратегијски семинар CISM 2010. године” (септембра 2010. године) и “55. светско војно првенство у кросу” (марта 2013. године).

Од посебног значаја, као јединствена у свету, је регионална активност “CISM – FIFA Futsal Cup for Peace“, коју је иницирала Делегација Републике Србије при CISM, с циљем јачања сарадње, поверења и помирења између оружаних снага земаља у некада ратом захваћеном региону (републике бивше СФРЈ). Ова иницијатива, је подржана лично од стране Генералног секретара CISM и FIFE, a традиционално се организује уз учешће свих шест бивших република СФРЈ. Делегација Републике Србије при CISM је и иницијатор следећег циклуса наведеног такмичења који је почео 2015. године и трајаће до 2020. године.

За заслуге у развоју светског мира, међуармијске сарадње, спорта и физичке културе, Генерални секретаријат CISM из Брисела је од 2006. године до данас Републици Србији доделио 19 престижних одликовања (silver star–3, knight – 11 grand knight – 3 и grand officer - 2).

 

 

Email
baner_desno
baner_desno
baner_desno
baner_desno
baner_desno
baner_desno
orijentiring
odbojka
atletika
futsal
dzudo
streljastvo
plivanje