RvanjeRvanje predstavlja jedan od najstarijih oblika borbe. Prvi rvački tragovi pojavljuju se još pre 15 000 godina i to na pećinskim crtežima. Vavilonski i egipatski reljefi prikazuju rvanje jako slično današnjem, a književne reference javljaju se već u Starom zavetu i drevnim indijskim Vedama. U Knjizi Postanka, kazuje se da se patrijarh Jakov rvao sa Bogom ili anđelom. Homerova Ilijada, u kojoj Homer govori o Trojanskom ratu iz 12. ili 13. veka pre nove ere, takođe sadrži navode o rvanju. Indijski epovi Ramaiana i Mahabharata takođe sadrže reference o borilačkim veštinama, u kojima se nalazi i samo rvanje. U staroj Grčkoj rvanje je zauzimalo istaknuto mesto u legend i književnosti. Takmičenje u rvanju, u mnogim aspektim brutalno, bilo je fokus sporta drevnih Olimpijskih igara. Stari Rimljani takođe su uzimali dosta od grčkog rvanja, ali su eliminisali većinu njihove brutalnosti.

Tokom srednjeg veka rvanje je ostalo popularno i uživalo je u pokroviteljstvu mnogih kraljevskih porodica, uključujući Francusku, Japan i Englesku.

Rani britanski doseljenici u Americi su sa sobom doneli jaku tradiciju rvanja. Naseljenici su takođe smatrali da je rvanje bilo popularno i među indijancima. Amatersko rvanje je cvetalo tokom ranih godina severnoameričkih kolonija i služilo je kao popularna aktivnost na seoskim sajmovima, prazničnim proslavama i vojnim vežbama. Prvi organizovani nacionalni turnir u rvanju održan je u Nju Jorku 1888. godine. Rvanje je takođe bio događaj na svim modernim olimpijskim igrama počev od 1904. godine i takmičenja u St. Luisu.

Međunarodno upravno telo za sport, UWW, osnovano je 1912. godine u  Antverpenu, u Belgiji, kao Međunarodna federacija stilova udruženog rvanja (International Federation of Associated Wrestling Styles (FILA)). Prvo NCAA prvenstvo takođe je održano 1912. u Amesu, Ajova (SAD).
 
Stilovi rvanja

Grčko-Rimski stil
Meč u grčko-rimskom stilu je međunarodna disciplina i olimpijski sport. U njemu je zabranjeno držati protivnika ispod pojasa, izvoditi izlete i aktivno koristiti noge u izvođenju bilo koje akcije. Nedavne izmene grčko-rimskog stila povećavaju mogućnost i stavljaju naglasak na eksplozivna bacanja. Pričvršćavanje protivnikovih plećki ili pravljenje razlike od 7 poena su načini za dobijanje borbe. Jedan od najpoznatijih rvača ovog stila je Aleksandar Kareljin iz Rusije.

Slobodan stil
Rvanje slobodnim stilom je međunarodna disciplina i olimpijski sport, kako za muškarce tako i za žene. Ovaj stil dozvoljava upotrebu nogu u napadu ili odbrani. Pobedu u ovom stilu odnosi rvač koji protivnika prikuje za strunjaču ili napravi razliku od 10 poena.


Amaterski pankraton stil
Pankracija, od grčkih reči pan i kratos, što znači “Onaj koji kontroliše sve”. Amaterski pankraton zapravo je preteča današnjeg MMA.


Rvanje na pesku
Najmlađi stil rvanja, priznat od strane FILE 2004 godine. Međunarodna pravila izmenjena su 2015. godine od strane UWW-a, sa trenutnim pravilima koja dozvoljavaju rvačima da dobijaju bodove preko uklanjanja, gurajući protivnika van granica, ili dovodeći protivnika na leđa. Svake godine se održava svetsko prvenstvo u rvanju na pesku.
 U Ministarstvu odbrane i Vosci Srbije rvanje je kroz fizičo vežbanje i trening prisutan već dugi niz godina kao jedan od osnova obuke pripadnika Specijalnih jedinica i jedinica Vojne policije, ali i kadeta Vojne akademije. U takmičarskom obliku u skorijoj istoriji se pojavljuje na međunarodnom takmičenju i to na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini 2019. godine, gde su reprezentativci MO i VS, Viktor Nemeš i Mate Nemeš, u rvanju grčko-rimskim stilom, ostvarili izuzetan uspeh osvojivši ukupno dve bronzane medalje u disciplini rvanje grčko-rimskim stilom, u svojim težinskim kategorijama kategorijama (Mate Nemeš u kategoriji do 67 kilograma, a Viktor Nemeš u kategoriji do 77 kilograma).