Tekvondotekvondo.jpgTekvondo je korejska borilačka veština nastala 40-tih godina dvadesetog veka spajanjem različitih veština koje su se vežbale u to vreme. Njeno ime dolazi iz reči Tae što znači udariti nogom, Kwon što znači udariti rukom i Do što znači put. Tekvondo je udaračka veština koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Disciplina koja nam pokazuje načine jačanja našeg duha i životne energije treniranjem našeg tela i uma. Danas se tekvondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih veština i sportova, jedan je od zvaničnih sportova na Olimpijadi, a broj vežbača u svetu procenjuje se i naviše od  100 miliona.

Istorija borilačkih veština u Koreji je vrlo duga. Koreja je bila podeljena na tri kraljevstva: Šila, Kogurjo i Pekče. Sva tri kraljevstva su imala jake vojske koje su izučavale veštinu nenaoružane borbe. U to vreme veština se zvala hva-rang-do ili subak. Subak se razvio u veštinu tekjon, koja se često koristila na vojnim demonstracijama i turnirima na kojima su se ratnici mogli dokazati u međusobnom nadmetanju. Kraljevstva se ujedinjuju, a takmičenja se koriste za pronalaženje talentovanih vojnika ili imenovanju vojnika u oficire. Kroz vekove tekjon razvija mnogo specifičnih nožnih tehnika. Tekjon postaje zanimacija nižih slojeva društva i ostaje kao narodna igra do dvadesetog veka.
vesti_(3823)_Održano Prvenstvo Beograda u tekvondou.jpg
Po završetku Drugog svetskog rata, u Koreji otvaraju se škole borilačkih veština. Škole nisu bile povezane, a veštinu koju su izučavali nazivali su raznim imenima. Kroz uticaj tekjona veština poprima mnoge specifične nožne tehnike, ali se podučava podrazličitim imenima, formama, zvanjima koja nisu ujedinjena. Vlasnici škola ujedinjuju njihove stilove u  jedinstvenu korejsku borilačku veštinu koja je imala naziv tekodo, ali se ubrzo menja u tekvondo.

1961. godine osnovana je Korejska Tekvondo Unija kao prva organizacija koja 1965. Godine menja ime u Korea Tekvondo Asocijacija, naziv koji ima i danas. Nominacija teknvondo-a kao nacionalne borilačke veštive 1971. Godine pod nazivom Kukivon da bi se koristio kao centralni štab i sedište tekvondo takmičenja. 1973. Godine osnovana je Svetska Tekvondo Federacija, a iste godine održano je svetsko prvenstvo u tekvondo-u. 1976. Godine tekvondo je prihvaćen od strane Saveta za vojni sport (CISM). Svetska tekvondo federacija je priznata od strane međunarodnog olimpijskog komiteta 1980. godine, tada tekvondo postaje olimpijski sport. U  Srbiji se tekvondo vežba od 1979. godine, a tekvondo savez Srbije osnovan je 1985. godine. Danas se savez zove Tekvondo Asocijacija Srbije.

Tekvondo je kao zvanični olimpijski sport debitovao 2000. godine. Svetska tekvondo federacija uvela je svetsko paratekvondo prvenstvo 2009. godine. Tekvondo je postao zvaničan sport skoro svih međunarodnih sportskih i kontinentalnih igara. Svetska tekvondo federacija sada ima oko 205 članica iz celog sveta, a napravila je napor da učini tekvondo sportom za sve, bez obzira na pol, rasu, godine, religiju ili kulturu.

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije tekvondo je kroz fizičo vežbanje i trening prisutan već dugi niz godina kao jedan od osnova obuke pripadnika Specijalnih jedinica i jedinica Vojne policije, ali i kadeta Vojne akademije. U takmičarskom obliku u skorijoj istoriji se prvi put pojavljuje na međunarodnom takmičenju i to na 7. Svetskim vojnim igrama u Kini 2019. godine, gde je pripadnica reprezentacije MO i VS, olimpijska vicešampionka Tijana Bogdanović, ostvarila zapažen rezultat osvojivši peto mesto u svojoj konkurenciji.