29.10.2018

Miks tim Vojske Srbije peti na Državnom prvenstvu u streljaštvu
 
Državno prvenstvo u olimpijskoj disciplini mešovitih parova vazdušnim oružjem održano je ovog vikenda u Smederevu.
 
Streljački klub „Akademac“ predstavljao je miks tim u sastavu potporučnik Tamara Đorđević, iz 210. bv, i Petar Nikolić, iz Brigade veze, koji su se takmičili u konkurenciji seniora vazdušnim pištoljem.
 
Plasman u finale obezbeđen je nakon kvalifikacija koje je naš miks tim završio na 4. mestu sa upucanih 731 krugom. U borbi za medalje takmičila su se najbolja 5 miks tima iz kvalifikacija.
 


Miks tim „Akademca“ je prvi napustio finale. Četvrto mesto osvojili su strelci SD „Aleksa Dejović“ iz Užica, bronzana medalja otišla je u ruke Novom Sadu, srebro je pripalo klubu streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda dok je novi državni šampioni ekipa Kikinde.
 
 U takmičenju vazdušnom puškom Vojska Srbije nije imala svoje predstavnike.
 
Kvalifikacije su protekle u ujednačenom ritmu, nijedna od ekipa se nije odvojila na vodećoj poziciji. U uzbudljivom finalu u kome se ukupno gađaju 24 dijabole, prva ekipa ispada nakon 17 dijabola, a svaka naredna nakon još dve ispucane dijabole. U ovakvom sistemu takmičenja nema prostora za grešku, a loš start našeg miks para koštao je boljeg plasmana.
 
Takmičenje mešovitih parova održaće se i na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju jer je odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta uvršteno u program olimpijskih igara.
 
Streljačka sezona nastavlja se za dve nedelje nastupima na 2. kolu kupa Streljačkog saveza Srbije koji će se takođe održati u Smederevu.