03.10.2018

Održan „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2018“
 
Manifestacija u konjičkom sportu „Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2018" održana je od 28. do 30. septembra na hipodromu u Karađorđevu.
 
Odlukom ministra odbrane Aleksandra Vulina ustanovljena je stalna manifestacija u oblasti konjičkih trka, koja će se svake godine tradicionalno održavati na hipodromu u Karađorđevu, u poslednjoj nedelji septembra.
 


Manifestacija, pored „Derbija“ i „Trke za pehar predsednika“, predstavlja treću po značaju manifestaciju u oblasti konjičkih trka u Reublici Srbiji.
 
Prvog dana, kada je zvanično otvarena manifestacija u Bačkoj Palanci, lokalna samouprava u saradnji sa VU „Morović“, organizovala je izlaganje o značaju manifestacije i prigodan kulturno-umetnički program.
 
Drugog dana na prostoru hipodroma ergele iz sastava VU „Morović“ u Karađorđevu otvoreno je revijalno takmičenje i prikaz pastuva lipicanske (tri grla) i arapske rase (sedam grla), kao i revijalno takmičenje dvoprega i četvoroprega (juniora i seniora), gde je ukupno nastupilo: 22 dvoprega, sedam četvoroprega i četiri dvoprega sa juniorima.
 


Trećeg dana održan je centralni događaj ove manifestacije u formi trkačkog dana za konjičke trkačke discipline kroz četiri galopske trke („Trka Srpska konjička divizija“, „Trka Cer“, „Trka Kolubara“ i „Trka Kajmakčalan“), gde je ukupno nastupilo 35 grla i pet kasačkih trka („Trka Čegar“, „Trka Tekeriš“, „Trka Košare“, „Trka Oslobođenje Beograda“ i „Trka Paštrik“), gde se ukupno takmičilo 50 grla. Tokom dana promovisan je i novoformirani Konjički vod iz sastava Garde Vojske Srbije.
 
Pobednik glavne galopske trke „Srpska konjička divizija“ je grlo „Atila Trlić“ iz štale Trlić i jahač Đorđe Perović, kome je prelazni pehar uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović, uručio pehar pobedniku kasačke trke „Košare“ kasaču Branku Skenderoviću za grlo Pablo Jet. Ostalim pobednicima u galopskim i kasačkim trkama uručeni su pehari minijature, dok su svim prvoplasiranim učesnicima navedenih trka pripale i novčane nagrade iz nagradnog fonda koji su obezbedili Ministarstvo odbrane i donatori JP „Jugoimport-SDPR“ i kompanija „AL Rawafed Srbija“ d.o.o. Beograd.
 


Manifestacija je realizovana u skladu sa propozicijama galopskih i kasačkih trka, a koje je utvrdio organizator.
 
Ministarstvo odbrane će, imajući u vidu kapacitete kojima raspolaže u VU „Morović“-pogon „Karađorđevo“, redovno i neprekidno, organizovati i realizovati ovu sportsku manifestaciju, čime će doprineti daljem razvoju konjičkog sporta u Republici Srbiji i čime će na adekvatan način reprezentovati Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, u zemlji i inostranstvu.