Delegacija Republike Srbije u CISMO Međunarodom savetu za vojne sportove (CISM)

Međunarodni savet za vojne sportove (Conseil International du Sport Militaire-CISM), je  međunarodna sportska asocijacija sačinjena od oružanih snaga zemalja udruženih u oblasti sporta, a radi uspostavljanja međunarodnih vojnih odnosa  i razvijanja međuarmijske saradnje kroz sport. Slogan CISM po kome je ova asocijacija poznata je „Prijateljstvo kroz sport“ - "Friendship through sport", inače CISM je najveća na svetu međunarodna vojna sportska asocijacija i može se reći da je pandam olimpijskom komitetu na području vojnog sporta.

U Francuskoj u Nici su 18. februara 1948. godine  pet država  Belgija, Francuska, Luksemburg, Danska i Holandija, osnovale međunarodni savet za vojne sportove CISM. Danas CISM ima 140 država odnosno oružanih snaga članica sa pet kontinenata, promoviše sport u oružanim snagama, poboljšava i izgrađuje uslove za bavljenje sportom i takmičenjima, prepoznaje i motiviše talente, čini atraktivnom vojnu službu, organizuje međunarodna takmičenja i omogućava učešće pripadnika oružanih snaga na tim takmičenjima. Sedište Generalnog sekretarijata CISM je u Belgiji u Briselu.

Takođe, CISM  „povezuje“ vojni sport i društveni život, podiže diplomatske sposobnosti vojnog sporta odnosno podstiče razvijanje dobrih odnosa između oružanih snaga kroz sport i vojna takmičenja od regionalnog do svetskog nivoa, pruža tehničku, stručnu i drugu vrstu pomoći i podršku članicama CISM sa ograničenim materijalnim i finansijskim mogućnostima i doprinosi naporima za uspostavljanje mira na međunarodnom planu.

Pod okriljem CISM organizuju se takmičenja, regionalnog, evropskog i svetskog nivoa, tako da su najveći događaji letnje i zimske svetske vojne igre, iz olimpijskih, neolimpijskih i vojnih sportova. Do sada je CISM organizovala sedam puta letnje svetske vojne igre i tri puta zimske svetske vojne igre, kao i veliki broj drugih takmičenja različaitog nivoa.


Republika Srbija u CISM

Republika Srbija je primljena  u članstvo CISM na 58. Generalnoj skupštini i Kongresu CISM, 15. maja 2003. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i od tada   ravnopravno sa ostalim članicama participira u sportskim aktivnostima, aktivnostima međunarodne vojne saradnje, daje svoj doprinos izgradnji mira, poverenja i pomirenja u regionu i svetu. U Republici Srbiji nosilac aktivnosti iz programa CISM je Delegacija Republike Srbije pri CISM.

Sportisti  Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prvi nastup pod okriljem CISM imali su na 3. Svetskim vojnim igrama 2003. godine u Kataniji, i do sada je Delegacija Republike Srbije pri CISM i sportisti MO i VS organizovali i učestvovali na 162 sportske manifestacije iz programa CISM. Do sada su naši sportisti u veoma jakoj i profesionalnoj sportskoj konkurenciji osvojili 83 odličja, 19 medalje sa svetskih, 2 medalje sa evropske i 62  medalje sa regionalnih takmičenja i to zlatnih 28, srebrnih 26 i bronzanih 29.

Sportisti MO i VS učestvovali su sledećim najznačajnijim takmičenjima na 3.,4.,5.,6., i 7. letnjim svetkim vojnim igrama i 1.,2., i 3. zimskim vojnim igrama, 1. kadetskim svetskim vojnim igrama i drugim brojnim svetskim vojnim prvenstvima u skijanju, atletici, maratonu, džudou, orijentiringu, padobranstvu, streljaštvu jedrenju i drugim sportiovima.

U periodu od članstva do danas Republike Srbije Delegacija CISM uspešno je organizovala sportske manifestacije kao što su evrposka konferencija, svetsko vojno prvenstvo u maratonu, strategijski seminar CISM i svetsko vojno prvenstvo u krosu.

Delegacija Republike Srbije pri CISM je inicirala regionalnu aktivnost pod okriljem “CISM – FIFA Futsal Cup” sa ciljem jačanja saradnje i poverenja između oružanih snaga u nekada ratom zahvaćenom regionu – republike bivše SFRJ. Ova inicijativa podržana je od Generealnog sekretara CISM i FIFE, a uspešno se organizuje tradicionalno počev od 2009. godine.

Generalni sekretar CISM je od 2006. godine do danas dodelio 19 prestižnih odlikovanja pripadnicima MO i VS ( silver star-3, knight-11, grand knight-4, i grand officer-3), za postignute rezultate u razvoju sporta, razvoju međuarmijske saradnje i doprinos izgradnji mira i poverenja između oružanih snaga.
Svi nastupi sportista MO i VS pod okriljem CISM su izuzetno važni i značajni za promociju Vojske Srbije i Republike Srbije u zemlji i svetu, naši sportisti bilo da su profesionalni pripadnici vojske ili reprezentativci Srbije u različitim sportskim disciplinama a nastupaju za Vojsku Srbije sa ponosom nose uniformu Vojske Srbijer i pronose slavu nepobedivosti srpskog vojnika.

Delegacija Republike Srbije pri CISM izgradila je izuzetne odnose i saradnju sa svim sportskim institucijama na nivou Republike Srbije i dala doprinos prilikom formiranja sportske jedinice Vojske Srbije i daljem razvoju i unapređenju vojnog sporta.

Delegaciju Republike Srbije pri CISM čini osam članova, šef delegacije Siniša Radović (brigadni general u penziji) i članovi delegacije potpukovnik Aleksandar Miloradović, potpukovnik Dragan Todorov, potpukovnik Nenad Milosavljević, potpukovnik Damnjan Marković, major Blagota Vuković, zast I klase Igor Vuković i vojni službenik Snežana Stančetić.
 
videoVIDEOGALERIJA
13.03.2018
mp4 (57,45 MB)
CISM sport
13.03.2018
mp4 (79,21 MB)
Republika Srbije pri CISM