13.01.2020

Сребрна медаља за Јовану Прековић у ЧилеуПрипадница спортске јединице Министарства одбране и Војске Србије и актуелна првакиња света у каратеу у категорији до 61 кг, војни службеник Јована Прековић, је на Карате 1 турниру Серије А, одржаном од 10. до 12. јануара у Чилеу, освојила сребрну медаљу.
 
Како је ово је један од квалификационих турнира за учешће на Олимпијским играма, Јована је направила крупан корак ка остварењу циља и учешћу на Играма у Токију.

Након што је захваљујући досадашњим резултатима и позицији на светској ранг листи била слободна у првом колу, Јована је редом до финала савладала прво бразилску такмичарку Стефани де Лиму резултатом 6-3 у другом колу, у трећем колу Еквадорку Жаклин Фактос 4-0, а Кинескињу Занг Ксиаолинг у четвртом колу резултатом 1-0. У полуфиналној борби са још једном кинеском репрезентативком, Јин Ксиаојан, наша припадница је поново била успешна и победом, резултатом 3-0, се пласирала у финале овог такмичења.
 
У финалној борби у Сантјагу Јована се борила против Иранке Розита Алипоуркесхка. Први поен у финалној борби је освојила Иранка и то када је остало 45 секунди до краја меча. Већ у следећем нападу Јована је поентирала за 3 поена и повела је са 3:1. Остало је 13 секунди до краја када је Иранка експресно освојила 2 поена и меч се завршио нерешеним резултатом 3:3.
Карате правила кажу у случају нерешеног резултата победник је онај борац који је први освојио поен тако да је победа припала такмичарки Ирана.

„Пропустила сам лепу прилику да освојим златну медаљу овде у Чилеу али шта је ту је идемо даље, следећа станица је Париз и то већ за 14 дана. Нема времена за туговање јер већ сутра моја Роки (тренер Роксанда Атанасов) и ја путујемо у Париз на тренинг камп где ћемо остати до Премијер лиге која се одржава 23-26. јануара у Паризу. Надам се да ћу се борити квалитетно као и овде и да ћу освојити нове бодове”, истакла је Јована.
photoФОТОГАЛЕРИЈА