24.11.2018

Министарство одбране и Војска Србије на Сајму спортаПод слоганом "Пут успеха", под куполама Београдског сајма званично је отворен седми по реду Сајам спорта, на коме су се, међу учесницима више од 90 дисциплина,  представили и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Штанд Министарства одбране и Војске Србије на спортском Сајму привукао је пажњу бројних посетилаца, који су из прве руке могли да сазнају о успесима који су остварили војни спортисти на домаћим и иностраним такмичењима, као и о томе колико се пажње придаје физичкој обуци и спорту у Војсци Србије. Првог дана сајма, штанд је посетио и бригадни генерал Синиша Радовић шеф делегације Републике Србије при CISM (Међународног савета за војне спортове), као и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Посебно атрактиван приказ који је привукао пажњу бројних посетилаца била је демонстрација борилачких вештина, којом су се гостима првог дана сајма представили припадници Специјалне бригаде и припадници јединице Војне полиције специјалне намене „Кобре“.  

Данашњи сајамски дан обележио је и 13. национални семинар Спортског савеза Србије, коме су присуствовали начелник Војне академије генерал–мајор Бојан Зрнић, као и потпуковник Александар Милорадовић, члан Делегација Републике Србије при ЦИСМ.

Говорећи о значају учешћа на Спортском сајму и достугнућима у спорту Министарства одбране и Војске Србије, потпуковник Милорадовић је учесницима скупа представио и план развоја спорта у оквиру Министартсва одбране и Војске Србије.

- За 1. јануар 2019. године планирано је формирање Спортске јединице у Министарству одбране и Војсци Србије. Министар одбране Александар Вулин је донео одлуку о формирању ове јединице, у чијем саставу ће бити садашњи припадници Министарства одбране и Војске Србије и врхунски спортисти Србије, међународног и домаћег ранга – нагласио је потпуковник Милорадовић.

Према његовим речима, уочен је тренд да све већи број оружаних снага ствара специјализоване формације у својим саставима, омогућавајући им врхунске услове за тренинге како би достојно представљали своју државу и восјку.

- Уласком у професионалну војну службу реномирани спортисти подижу углед оружаних снага у држави, а кроз висока спортска остварења на међународном плану промовишу своју земљу и креирају бољи имиџ националних оружаних снага – нагласио је потпуковник Милорадовић.

Како је истакао, планирано је да спортска јединица у свом саставу има једног руководиоца и једног тренера, који ће бити припадници Војске Србије у чину официра, и по тројицу спортиста у официрским и подофицирским чиновима. Осталих 12 места, како је додао, биће додељено реномираним српским спортистима.

У свом излагању на данашњем скупу, потпуковник Милорадовић се осврнуо и на значај физичке обуке Војсци Србије, учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на такмичења под окриљем Међународног савеза за војне спортове – CISM, најзначајниј активности Делегације наше земље при CISM у 2019. години, као и о унапређењу сарадње са Министартсвом омладине и спорта, Спортским савезом Србије, Олимпијским комитетом Србије и другим спортским организацијама и савезима.

Након излагања на 13. Националном семинару, пажњу посетилаца привукла су и дешавања на теренима у оквиру хале 1 Београдског сајма, где су своје способности и увежбаност представиле три екипе Војске Србије - одбојкашка женска екипа Војне гимназије и две екипе са Војне академије, мушка кошаркашка – 3x3 екипа и женска футсал екипа.

Манифестација је отворена 23. новембра и трајаће до недеље 25. новембра.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.11.2018
Министарство одбране и Војска Србије на Сајму спорта