24.08.2018

Учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије на седмим војним светским играма у КиниОд учлањења Републике Србије у Међународни савет за војне спортове (CISM) 2003. године, припадници Министарства одбране и Војске Србији учествовали су на око 150 активности из програма CISM, од којих су, неоспорно, најзначајнији наступи остварени на светским војним играма ( Катанија - Италија 2003. године, Хајдерабад - Индија 2007. године, Рио де Жанеиро - Бразил 2011. године и Мунгјанг - Јужна Кореја 2015. године).
 
Делегација Србије при CISM ће, као носилац активности из програма CISM, по пети пут у континуитету, организовати наступ спортиста Министарства одбране и Војске Србије на овој највећој смотри војних спортиста – како је популарно широм света називају “Олимпијадом са звездицама” или “Војном олимпијадом”, на којој ће наступити веома позната имена у свету спорта, од којих су око 20% освајачи олимпијских и светских медаља. Ојачана по први пут и спортистима високе међународне класе наша Делегација циљаће и одређени број подијума.
 
Игре ће бити одржане од 18. до 27. октобра у Кини (Вухан), те, у том смислу, наше спортисте у наредном периоду очекују бројна изборна такмичења и припреме у разним спортовима (Атлетика, Џудо, Стрељаштво, Падобранство, Оријентиринг, Војни пентатлон, Једрење и др.) Делегација Србије при CISM ће коначан састав селектованих кандидата, по спортовима, одредити до 18. јула 2019. године, када је рок за подношење финалне пријаве организатору.
 
Мада је освајање подијума на светским војним играма достижно само за олимпијски ниво војних спортиста (попут нашег војника Младена Тепавчевића, који је 2003. године у Катанији успео да се окити златном и бронзаном медаљом у пливању), уверени смо да ћемо, након 15 година чланства у CISM, видети заставу Републике Србије на победничком јарболу.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.08.2018
mp4 (101,72 MB)
Маскота