09.08.2018

Завршен 8. CISM Челенџ куп у планинском трчањуНа Копаонику je завршен 8. CISM Челенџ куп у планинском трчању „Копаоник 2018“ у којем су поред екипе Србије, учествовале екипе Оружаних снага Румуније, Пољске, Словеније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и  први пут екипа Оружаних снага Руске Федерације.

У појединачној мушкој конкуренцији, у трци на 8,7 километара, победио је капетан из ОС Руске Федерације Александр Терентев са резултатом 30 минута и 21 секунди  што је нови рекорд стазе, друго и треће место освојили су припадници ОС Пољске, професионални војници Кристоф Госиевски (30:26) такође са бољим резултатом од досадашњег рекорда стазе и Артур Олејарс (30:45).Куриозитет трке је да су прва четворица такмичара трчали боље од досадашњег рекорда стазе (31:07). Припадници екипе Министарства одбране и Војске Србије освојили су 12. место, разводник Ђуро Борбељ (32:38), 15. место десетар Мирослав Марковић (34:53) и 20. место водник Бојан Драгојловић (36:23).  У трци припадника оружаних снага је наступило 43 такмичара. У мушкој екипној конкуренцији победила је екипа ОС Руске Федерације ,испред ОС Пољске  и ОС Румуније. Екипа Србије освојила је четврто место.

У женској конкуренцији, у трци на 6 километара, победила је припадница ОС Руске Федерације професионални војник Евгенија Сукхорухен са резултатом 24 минута и 14 секунди (нови рекорд стазе), друго и треће место освојиле су припаднице ОС Пољске, професионални војници Ана Госк (24:35) такође са бољим резултатом од досадашњег рекорда стазе и Ана Шишка (24:39). Припаднице екипе Министарства одбране и Војске Србије освојиле су: 6. место, капетан Невена Јовановић (25:46), 7. место Наташа Ћулафић (26:22) и 9. место војни службеник Ксенија Бубњевић (27:55). У трци је наступило 16 такмичарки.У женској екипној конкуренцији прво место освојила је екипа ОС Пољске, испред ОС Руске Федерације , док су треће биле представнице ОС Румуније. Екипа Србије заузела је четврто место . У пласману нација (три мушка и два женска резултата) прво место освојила је Русија, друга је Пољска , трећа Румунија. Србија је заузела четврто место

На такмичењу је, поред припадника оружаних снага из девет земаља, наступио и велики број атлетичара и атлетичарки из атлетских клубова који се налазе на припремама на Копаонику (ОАК Морава Ћуприја, АК Црвена Звезда, АК Пожаревац, АК Јесеница Смедеревска Паланка, АРК Маратонац Крушевац, АК Маратонац 02 УБ, АШК Темпо Шабац, АК Лепосавић, АК Трепча Косовска Митровица) који су се бодовали у цивилној конкуренцији.

У мушкој конкуренцији победио је Никола Анастасијевић члан АК Црвена звезда, друго место освојио је Ненад Живковић из АК Маратонац Крушевац, док је треће место освојио Сретен Нинковић из АК Маратонац 02 Уб.

У женској конкуренцији победила је Тијана Димић из АК Јасенице Смедеревска Паланка, испред Еме Ђокић из ОАК Ћуприја и Николине Мандић из АШК Темпо Шабац.Признање и награде најбољим у мушкој и женској конкуренцији уручили су високи функционери Међународног савета за војне спортове (CISM) из Брисела, генерални секретар пуковник Мамби Коита ( Гвинеја) и председник комисије за атлетику пуковник Мухамед Сулиман (Катар) у пратњи легендарних атлетичара Драгана Здравковић и Михаила Дудаша .

Организатори такмичења су били Министарство одбране и Војска Србије, технички организатор је Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове CISM. Реализацију тренинг кампа и такмичења подржале су  општине Рашка и Брус, МК Ресорт, ЈП Скијалишта Србије, НП Копаоник и Атлетски савез Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА