16.04.2018

Четврти интeрнационални меморијални турнир у стрељаштву “Иштван Пољанац”У атлетској дворани касарне “Генерал Јован Мишковић” 13. и 14. априла одржан је Четврти интeрнационални меморијални турнир у стрељаштву “Иштван Пољанац”  у организацији СК Акадeмац и подршком Војне академије и Стрељачког савеза Србије. На турниру је учествовало 102 спортиста  из  Бугарске, Макeдоније, БиХ, Хрватске, Ел Салвадора и Србије.

Митинг се организује у почаст дугогодишњем тренеру Стрељачког клуба Академац, потпуковнику Иштвану Пољанцу, а први пут је имао међународни карактер.

Зорана Аруновић и Дамир Микец обележили су Четврти меморијални турнир ваздушним оружјем „Иштван Пољанац“. Најпре су заједно победили у у миксу ваздушним пиштољем, а после су стигли до најсјајнијих трофеја у појединачним такмичењима.
 
У првом финалу, миксу ваздушним пиштољем,  Аруновићева (Олимпик 011) и Микец (Полицајац) су оправдали улогу фаворита, испред такође српских репрезентативаца Бобане Момчиловић Величковић и Димитрија Гргића, који су средином финала повели трку, али су касније изгубили челну позицију.
 
Убедљив тријумф у миксевима пушком остварио је тим Бугарске (Звискова и Ризов). У одсуству Андрее Арсовић и Милутина Стефановића, најбољег српског мешовитог пара пушком (Стефановић је пропустио митинг), част српског стрељаштва оправдале су екипе новосадског Стрелца на другом и инђијске Младости на трећем месту.
 
Зорана Аруновић је доминирала у појединачном такмичењу дама пиштољем, убедљиво освојивши прво место, како у квалификацијама тако и у финалу. Од Српкиња медаљом се окитила и трећепласирана Биљана Маркош (Полицајац)
 
Микец је такође био најпрецизнији и у квалификацијама и у финалу, а уз њега на победничком постољу нашла су се још двојица српских  репрезентативаца. Димитрије Гргић, члан домаћег Академца, је заузео друго, а Душко Петров („Алекса Дејовић“) треће место.
 
Сем одличја Микеца и Аруновићеве у Србији су остале још две златне медаље, заслугом Марије Малић. Млада такмичарка Јединства из Старе Пазове је тријумфовала и у сениорској и у јуниорској конкуренцији ваздушном пушком. У квалификацијама ове дисциплине блистала је Андреа Арсовић (Партизан) са 628,2 круга, 0,2 мање од  властитог европског рекорда који је поставила на Европском првенству у Ђеру (у том тренутку то је био и светски рекорд). У финалу је ипак била успешнија Малићева, европска јуниорска рекордерка квалификација (625,7), а  Арсовићева се окитила сребром. Трећа је била клупска другарица Малићеве, Марија Коларевић.
 
Од такмичара из иностранства највише се истакао бивши европски првак Антон Ризов (Бугарска), члан најуспешнијег микса и победник у појединачној конкуренцији ваздушном пушком. Сребро и бронза у конкуренцији мушкараца пушком припала су члановима новосадских клубова Филипу Костићу (Стрелац) и Ђорђу Јањићу (Нови Сад 1790).
 
Митинг је свечано отворио пуковник Мирослав Талијан, начелник Војне академије Универзитета одбране, а међу гостима су били и потпуковник Ненад Милосављевић из Управе за доктрину и обуку Војске Србије, Драган Шешум, спортски директор Спортског савеза Србије и др.
 
У оквиру наведеног такмичења, 11. априла 2018. године, одржано је и рeвијално такмичeњe сeријском ваздушном пушком за учeникe Војнe гимназијe и ССВШ, на којем јe најбољe пласиранима мeдeљe и дипломe  уручила лeгeнда српског олимпијског спорта Јасна Шeкарић. У протоколарном делу турнита потписан је мeморандум о сарадњи измeђу СК»Акадeмац« и СК »Колубарe« Лазаравац.

Резултати
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА